nikola dupalo i neven lajsic
NOVI GRAD - Biciklizam kao sport u poslijednje vrijeme postao je sve rašireniji pa tako ima sve više poklonika i obožavatelja. Među njih spadaju i Nikola Dupalo i Neven Lajšić. Nikola je porijeklom iz Dvora, dok je Neven rođeni Zagrepčanin. Obojica žive u Novom Gradu u Republici Srpskoj, mjestu koje je udaljeno samo dva kilometra od lokacije na kojoj Republika Hrvatska planira graditi odlagalište nuklearnog otpada.

Ovi hrabri momci odučili su ukazati na problematiku izgradnje odlagališta tik uz samu granicu sa BiH. Početkom augusta biciklima će krenuti za Rusiju kako bi visokim delegatima, pa i samom predsjedniku Putinu predali pismo u kojem će ih upoznati s ovim problemom. Na putu koji će trajati po njihovim procjenama 60 dana prevalit će 6.000 kilometara kroz 14 država. U državama kroz koje će prolaziti dočekat će ih prijatelji i delegacije. Neke od njih su i Hrvatska, Srbija, Mađarska, Slovenija, Austrija, Češka i druge.

– U svakoj od država kroz koju prođemo prenijet ćemo poruku kako ne želimo radioaktivni otpad u svojoj neposrednoj blizini – ističe Nikola Dupalo.

ČOVJEK OD ČELIKA

Nikola Dupalo je u svojoj sredini poznat i kao čovjek od čelika. Oborio je europski Guinnessov rekord u trbušnjacima 2015. godine. Za 13 sati napravio je 32.000 trbušnjaka i time oborio dotadašnji rekord jednog mladića iz Srbije koji ih je uspio napraviti „svega“ 30.000. Sljedeći Nikolin cilj je rušenje svjetskog Guinnessovog rekorda u izvođenju trbušnjaka koji trenutno iznosi 125.000. Nikola i Neven su za 2017. godinu najavili i put oko svijeta biciklima.
Ovi entuzijasti, po vlastitim riječima, nisu detaljno upoznati sa svim planovima Hrvatske, ali sasvim dovoljno poznaju svoj kraj uz koji protječe jedinstvena rijeka na svijetu – Una. I sasvim jasno znaju da je radioaktivnost opasnost koja se ne vidi i koja se ne može kontrolirati. Osim što bi se ovime ugrozila prirodna ravnoteža, na udaru bi u slučaju nepogode bio najprije Novi Grad, a za njim i ostali gradovi kako u Hrvatskoj i u BiH, tako i svi drugi gradovi i općine koji se nalaze u crnomorskom slivu.

– Sve ćemo napraviti kako se opasni otpad ne bi odlagao u našoj blizini – tvrdi Nikola.

Ovakav put iziskuje veliku psiho – fizičku spremnost te se Nikola i Neven svakodnevno pripremaju trenirajući satima. Obojica se bave sportom, dok Nikola trenira košarku, Neven se bavi tenisom. Na planiranom putu neće imati pratnju. Ovakav put nosi i velike troškove pa ih sponzorira Opština Novi Grad, te mjesta i gradovi u okolici. Rusiju su, kaže, odabrali zato jer je najveća zemlja na svijetu, a Moskva jedan od najljepših gradova. Uz velika očekivanja, detalje pisma političkim predstavnicima u Moskvi kao i veliko iznenađenje koje spremaju ostat će za sada tajna. Biti će to poruka za cijeli svijet – kaže nam Nikola.

Dio prijeđenih kilometara posvetit će i teško oboljelom trinaestogodišnjem Sergeju Ševiću, dječaku iz Novog Grada. Sigurni su da će senzibilizirati javnost i političare diljem Europe. Ovaj hvale vrijedan pothvat nailazi na odobravanja u njihovoj sredini, ali i šire i svi se nadaju određenim reakcijama poslije njihovog povratka i kako će ova netaknuta prirodna sredina ostati očuvana bez uplitanja čovjeka i njegovih loših odluka.
 
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc