Mićo Jelić Grnović

 Mićo Jelić Grnović
Mićo Jelić-Grnović je rođen 3. marta 1942 u Jasenovcanima, selu koje se nalazi na putu Šunja-Dubica. Od svojih mladih godina Mićo se počeo baviti književnim i likovnim stvaralaštvom što ga je i potaklo da završi studij književnosti. Nakon završetka studija aktivno se bavi pozorišnim, likovnim i književnim stvaralaštvom. Obavljao je dužnost urednika književnog časopisa "Poezija" i "Biblioteke Poezija", umjetničkog direktora poetskih pozorišta i ministra za kulturu Republike Srpske Krajine i predavača na Filozofskom Fakultetu u Petrinji.

Ktitor je zadužbine "Kuća Grnovića" u svom rodnom selu Jasenovcani. Reditelj je prve krajinške pozorišne predstave u Kninu i osnivač prvog krajinškog pozorišta u Petrinji. Obavljao je i dužnost člana Ustavotvorne skupštine Republike Srpske Krajine te dužnost narodnog poslanika u prvom sazivu skupštine.

Od 1995. godine Mićo živi i radi u Belom Manastiru u Baranji gdje su ga pomno prate njegovi krajišnici a zavoljeli su ga i stanovnici njegovog novog grada. Mićo se i dalje bavi književnim stvaralaštvom ali najveći dio vremena provodi kako bi pomogao svojim krajišničima i začetnik je mnogo akcija kojima je za cilj bio povratak izbjeglog Srpskog stanovništva. Tako je uputio pismo generalnom sekretaru UN Kofiju Ananu otvoreno pismo u kojem je najavio organizovani povratak Srba 1. avgusta 1997-e godine. Isto tako, Mico je uputio pismo i MK CK u Ženevi u kojem je tražio pomoć za povratak Srba na prostore nekadašnje Republike Srpske Krajine.

Knjige autora

 Putešestvije

Putešestvije

Godina: 2008