Stana Nidžović Džakula

 Stana Nidžović Džakula
Stana Nidžović – Džakula, rođena je 1925. godine u selu Veliki Šušnjar, opština Petrinja, Hrvatska. Osnovnu škiolu završila je u Kraljevčanima 1936. godine i sve do 1941, godine živjela je u roditeljskom domu.

Okupacijom zemlje i proglašenjem Nezavisne države Hrvatske 1941. godine preživjela je sve golgote koje su činili ustaški zlotvori nad nedužnim srpskim narodom. Po podizanju ustanka na Baniji uključuje se aktivno u pozadinski rad i oko organizovanja omladinske organizacije čiji je bila prvi Predsjednik sve do odlaska, u ljeto 1942. u Drugi dvorski bataljon, koji je kasnije ušao u sastav Osme banijske brigade. Učesnik je bitaka na Neretvi i Sutjesaci, gdje je bila i teško ranjena. Bila je rezervni oficir JNA i RVI 80 pposto – posljedica ranjavanja.

Objavila je brojne članke u sarajevskom „Oslobođenju“ i drugim listovima i autor je brojnih knjiga od kojih je njena posljednja knjig bila „TRI RATNE GENERACIJE BANIJE“, koju ,kako je napisala u uvodu iste, posvećuje svim žrtvama sa teritorije Banije, od njenog postanka do današnjeg dana, a posebno poginulim borcima za slobodu.

Preminula je u avgustu 2012. godine

Knjige autora

 Dobrovoljci sa Banije u ratovima 1912-1918

Dobrovoljci sa Banije u ratovima 1912-1918

Godina: 2009