In memoriam

 Active Image

Dr ZDRAVKO KOLAR

General  JNA, prof, nosilac Partizanske spomenice 1941.

 

Ovih je dana u Beogradu iznenada preminuo doktor pedagoških nauka, redovni profesor Beogradskog univerziteta, ugledni naučni radnik i zapaženi pisac na teme andragogije, vazduhoplovni general JNA u penziji Zdravko Kolar.

Rođen je 1923. Godine u selu Slabinja kod Kostajnice na Baniji, kraj obala blagorodne Une, u uglednoj porodici potomaka hrabrih i postojanih graničara koji su vjekovima pouzdano branili južne bedeme Evrope od osmanlijskih najezda.

Krećući sa roditeljskog ognjišta na životne staze, stigao je u Učiteljsku školu u Petrinji, kojunje, pred sam početak Aprilskog rata, završio sa primernim uspehom, pa ubrzo, sticajem tragičnih okolnosti u svom zavičaju, bio svedok masovnih zločina ustaša nad nedužnim i nezaštićenim srpskim življem, kada je, na samom početku strahovlade Ante Pavelića, stradalo oko 15.000 Banijaca. Tako je mladi učitelj, već u maju 1941., gledao kako zelena reka njegove mladosti, tada mutna i krvava, nosi ka Savi gomile leševa zaklanih sunarodnika, krivih jedino što su bili Srbi.

Antifašista po opredjeljenju i humanista po uverenju, bio je među stotinama prvoboraca ustanka Banijaca protiv zločina i neslobode, odlučnih da srpsku nejač u Hrvatskoj zaštite srcem i oružjem.

Od ustanka do slobode na rukovodećim je dužnostima u banijskim partizanskim jedinicama angažovanim u samom centru neprijateljskih ofanziva, u epopejama Neretva i Sutjeske omladinski rukovodilac slavne 7. Banijske divizije angažovane da, sa drugim jedinicama NOV, u borbi na život i smrt, zaštiti hiljade ranjenika i tifusara. Dan pobjede ga je zatekao na visokoj dužnosti u jedinicama IV korpusa JA koje su razbijale glavninu njemačkog 97.  Armijskog korpusa na području Ilirske Bistrice (Slovenija). Tu su pale posljednje od  7.000 žrtava naše divizije – ponosa Banije.

Poslije rata ostao je u JNA, u kojoj je, predanim radom, kao starješina velikim ambicijama, snažne volje i neizmjerne energije, napredovao od mladog oficira do uglednog generala, istovremeno se, uz napornu vojnu službu i radom nad sobom, školovao na širokom području pedagoških nauka, gdje je magistrirao i doktorirao, izrastao u redovnog profesora Beogradskog univerziteta i zapaženog pisca na temu andragogije.

O njegovoj uspješnosti svjedoči i  podatak da je jedini pripadnik JNA dobitnik tri godišnje nagrade „22. decembrar“, najvišeg armijskog priznanja za predan, stručan i produktivan rad, a uz visoke ordene za osvjedočene ratne zasluge dobio je više vojnih i civilnih odlikovanja za predan rad u godinama mira.

Banijcima  svih generacija  Zdravko Kolar će ostati u sjećanju po angažovanju u rešavanju njihovih životnih problema, nastalih krajem prošlog vijeka – nakon masovnih zločina i tragičnog izgona sa pradjedovih ognjišta od strane sledbenika ustaške ideologije i prakse.

Članovi Zavičajnog udruženja Banijaca mu ostaju zahvalni za predan rad u u udruženju do zadnjeg dana života i neka mu je vječna slava i hvala.

Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc