Cijena: 500 RSD
ISBN: 978-99938-53-74-9
Godina: 2011
Link: Link
Napomena: Knjigu možete naručiti na telefon + 381-11-323-6-486 ili na sajtu D.I.C. Veritas

Predgovor

Ponovo se Savo Štrbac, direktor Dokumentaciono-informacionog centra Veritas, upustio u literarno-publicističke vode. Ponovo je činjenicama dao lice.

Neobičan je izbor načinio za ovu knjigu neobičnog naslova. Ponajviše su priče vezane za strance u ratnom vihoru na prostorima bivše Jugoslavije, ali podjednako pričaju i o domaćima. U stvari, ma kako bile pune užasa, priče koje su pred nama vraćaju nadu u ljudsku čast i snagu riječi.

Kao novinar koji je imao tu nesreću da dio svog radnog vijeka bude i ratni hroničar i izvještač, često sam zastajala ne znajući koja riječ je primjerena u kojoj situaciji. Građanski rat koji je u krpice razdijelio teritoriju nekadašnje nam domovine, mnoge stvari je doveo do besmisla. Kada bi neka od zaraćenih strana preuzela neki grad ili selo, nikada niste znali šta treba napisati – da li je to mjesto oslobođeno ili palo. Jedna banjalučka pjesnikinja čijeg muža Hrvata su na livanjskom frontu zarobili Hrvati, ušla je u redakciju i vidno uzbuđena počela da se žali, a potom zastala: Njega su, kako da kažem, da li zarobili ili oslobodili Hrvati?!

Pod tim utiskom sam napisala bilješku, koje sam se sjetila sada kada su tu Savine priče. Kroz koliko smo konfuzije prošli svi mi, teško je i zamisliti. Mogu da shvatim kako su se osjećali članovi komisija za razmjenu koji bi se nalazili na međama strašnog sukoba. Ne sporim da smo svi mi dobro znali na čijoj smo strani, da smo, htjeli ne htjeli, bili dio šire priče. Ipak, ne mogu da se otmem divljenju koje u meni izaziva činjenica da ste i u to doba neke ljude mogli “da držite za riječ”. Od te riječi često su zavisili životi. Riječ je u to vrijeme bila skupa – i za onog ko je daje i onog ko se nje drži.

I sve se u ovoj zbirci vrti oko rata i riječi. Bilo da je to obećanje, priznanje, laž…
I sve je to od pamtivjeka, od biblijskog do apokaliptičnog.
I bi riječ i ostade riječ….

Svetlana Šiljegović, urednik