Plakat 2016
Asocijacija izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske zajedno sa Zavičajnim klubom Slavonija iz Inđije i Eparhijom Sremskom organizuju u subotu, 28. maja 2016. godine tradicionalnu manifestaciju 10. Krajiški crkveno – narodni Svesrpski sabor kod manastira Krušedol na Fruškoj gori.

U manastirskoj crkvi liturgiju i parastos za sve Srbe koji su poginuli i nestali tokom XX vijeka s početkom u 9,30 sati služiće vladika sremski Vasilije sa sveštenstvom sremske eparhije. Poslije trpeze lјubavi u manastirskoj blagavaonici, na pozornici ispred manastira održaće se prigodan kulturno - umjetnički program. Program predstavlјa smotra duha i narodnog stvaralaštva izvornih muških i ženskih pjevačkih grupa i više KUD-a koja čuvaju i njeguju običaje, folklor i tradiciju zavičaja. Krušedolsku besjedu na ovom jubilarnom saboru besjediće naš proslavlјeni reditelј Emir Kusturica.

Ovogodišnje okuplјanje ima poseban značaj s obzirom na to da se ove godine navršava 530 godina od dolaska Brankovića u Srem, pet vjekova od smrti vladike Maksima osnivača ovog manastira i 300 godina od spalјivanja moštiju Svetih Brankovića. Ovim godišnjicama pridružuju se Krajišnici sa obilјežavanjem 75-godišnjice od genocida u Jasenovcu i drugih zločina na teritoriji tadašnje NDH i 25-godišnjice od početka poslјednjeg građanskog rata.
Već sada je ostvarena naša ranija zamisao da ovo saborovanje preraste u Svesrpski sabor kako bi pokazali zajedništvo i sačuvali sjećanje na zavičaj i našu bogatu istoriju. Povodom jubilarnog sabora objavlјena je monografija o manastiru Krušedolu, koja će biti promovisana za vrijeme održavanja sabora. Financijski, tehnički i organizaciono i ove godine sabor je podržalo Predstavništvo Republike Srpske u Beogradu.

Na ovogodišnji Sabor osim izbjeglih i prognanih Srba iz Hrvatske i BiH i njihovih prijatelјa iz Srbije, očekuje se dolazak naših sunarodnika iz zemalјa u regionu kao i iz dijaspore. Radi velikog interesa organizatori će uložiti napor da se obezbjedi prevoz za sve izbjegle i prognane koji nemaju drugog načina da prisustvuju ovom druženju. Zainteresovani se mogu prijaviti na telefon Udruženja Srba iz Hrvatske broj: 011/3231 994.


Predsjednik Asocijacije
Milojko Budimir, prof.Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.