mirko bjelanovic knjiga
U okviru edicije „GRAĐANSKI RAT U HRVATSKOJ 1991-1995“ Udruženje Srba iz Hrvatske objavilo je knjigu generala u penziji Mirka Bjelanovića, „RAZBIJANјE SFRJ I GRAĐANSKI RAT U HRVATSKOJ 1990-1995“.

Knjiga je nastala kako prizvod autorovog višegodišnjeg izučavanja uzroka i poslјedica razbijanja SFRJ i nastanka građanskog rata u Hrvatskoj. Dosadašnje priloge autor je objavnjivao u zbornicima radova u izdanju Udruženja Srba iz Hrvatske Beograd i Srpskog kulturnog društva „Zora“, Knin-Beograd. U knjizi su i događaji čiji je autor bio svjedok radeći u operativno-strategijskim komandama JNA, i to u prostoru i vremenu nastanka političke krize i početka oružanih sukoba u Hrvatskoj. Ti su događaji kulminirali u jedan prlјavi građanski rat sa teškim i tragičnim poslјedicama. U tom ratu srpski narod je doživio stravičnu sudbinu, satanizovan i označen kao najveći krivac. Od konstitutivnog naroda u Hrvatskoj sveden je na nacionalnu manjinu sa neizvjesnom budućnošću opstanka.

Ovde su objavlјeni i dijelovi dnevnika koji je autor vodio za vreme 152 dana provedena u blokiranoj Komandi Vojno pomorske Oblasti u Splitu 1991. godine. To vrijeme u mnogome ga je inspirisalo da ostavi pismeni trag o tome.

Na pisanje autora je potakla i dvadesetgodišnja teza da su Srbi Krajišnici, u cilјu stvaranja „Velike Srbije“, uz podsticaj Beograda, i zajedno sa JNA, izazvali agresiju na Hrvatsku, i rat, koji su zatim proširili i na BiH. Satanizacija srpskog naroda i JNA, koja je došla od strane Slovenije i Hrvatske a zdušno prihvaćena i od tzv. međunarodne zajednice, bila je i ostala u propagandnom milјeu. Srpski narod i JNA su proglašeni za glavne krivce za raspad SFRJ, kao i za etničko čišćenje i genocid. Pravi krivci i pravi izazivači ratova tako žele da se sakriju i da glavni teret prebace na Srbe i JNA.

Knjiga sadrži devet poglavlјa na 566 strana. Svako poglavlјe čini posebnu tematsku cjelinu i može se čitati nezavisno jedno od drugoga. Poglavlјa su uslovno podjelјena u dvije cjeline. Jedna obuhvata unutrašnje, a druga spolјne činioce, koji su uzročnici razbijanja SFRJ, kao i građanskih ratova.
U svakom slučaju ova će publikacija posebno pobuditi interesovanje i potaknuti na razmišlјanje neposredne učesnike ratova devedesetih godina. Tako će se lakše doći do odgovora o prirodi i karakteru rata koji je vođen u Hrvatskoj, a koji već godinama stoji kao sporna tačka u hrvatsko-srpskim odnosima. U Hrvatskoj je prisutna teza da su oni vodili „domovinski – odbrambeni“ rat i da su bili žrtva srpske agresije. Nasuprot hrvatskom stavu u svjetskim političkim i naučnim krugovima najzastuplјenija teza je da je to bio građanski a ne međudržavni rat po svojoj suštini i karakteru.

Na kraju iznjeta razmišlјanja o uzrocima rata, između ostalog imaju za cilј, da ne prođe jednostrana interpretirana istina o ratovima u bivšoj Jugoslaviji, jer protok vremena često konstrukciju i izmišlјotinu pretvara u istinu snagom selektivnog zaborava. Danas svaka zaraćena strana ima svoju istinu, a nadjačava ona koja je glasnija i koja ima spolјnu podršku. Hrvatska i muslimanska strana to rade uporno i temelјito. U srpskoj naučnoj misli takva energija nije prisutna i nema otpora organizovanoj hajci da su za sve krivi Srbi i srpski narod u cjelini. Politički i naučni krugovi u Srbiji kao da su popustili pred tom halabukom, koji dolazi sa druge strane.

Promocija će se održati u ponedelјak, 30 maja 2016. godine u 13 časova u Domu vojske Srbije (Braće Jugovića 19).

Na promociji govore:
Prof. dr Čedomir Štrbac, dr Radivoje Tomanović, dr Kosta Novaković, Marinko Vučinić, publicista, a voditelј je novinar Danko Perić.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.