konf za novinare bljesak zarkovic
GRADIŠKA (Srna) - Predsjednik Udruženja Srba protjeranih iz Zapadne Slavonije Krsto Žarković rekao je danas u Gradišci da ni nakon 20 godina suštinski nije počeo povratak Srba na područje Zapadne Slavonije.

Žarković je na konferenciji za novinare rekao da je prema popisu iz 1991. godine na području Zapadne Slavonije živjelo oko 106.000 Srba, a prema popisu iz 2001. godine oko 27.000, što govori da je u tom periodu protjerano oko 75 odsto srpskog stanovništva.

"Dio Srba koji su tokom popisa iz 2001. godine imali hrvatsku ličnu kartu, a nisu trajno bili nastanjeni na ovom području, prošle godine su, Zakonom o državljanstvu Hrvatske, izbrisani iz evidencije državljana, tako da sada na prostoru Zapadne Slavonije živi manje od 20.000 Srba", naveo je Žarković.
On je naglasio da za zločine nad Srbima zapadne Slavonije do sada niko nije odgovarao.

"1991. godine na području Marinog Sela, u koncentracionom logoru kojim je rukovodio Tomislav Merčep, ubijeno je više od 260 civila, a na prostoru sela Kip, van borbenih dejstava, stradalo je 18 ljudi", rekao je Žarković.

On je pozvao građane da sutra u što većem broju dođu u Gradišku na obilježavanje 20 godina od egzodusa Srba iz Zapadne Slavonije, tokom akcije hrvatske vojske "Bljesak".

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić, rekla je da u Udruženju ima mnogo žena žrtava rata iz Hrvatske koje danas žive u Srpskoj, a koje su kao i ona dva-tri puta tokom rata doživjele lična ili porodična stradanja.
Rajilićeva je navela da je ona, nakon 322 dana zarobljeništva u Srebreniku, razmijenjena i izbjegla na područje opštine Gradiška, nakon čega je u septembru 1993. godine dobila posao u školi u Okučanima, pa je zajedno sa Srbima iz Zapadne Slavonije preživjela egzodus 1. maja 1995. godine.
Predsjednik Udruženja porodica nestalih i poginulih lica iz Hrvatske "Suza" Beograd Dragana Đukić navela je da prema evidenciji Udruženja ima još oko 2.000 Srba koji se vode kao nestali, te da i poslije 20 godina od kraja rata u Hrvatskoj ima još 15 lokacija u kojima su ukopane 222 osobe.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc