slavko goldstajn
ZAGREB
- Hrvatski publicista Slavko Goldštajn izjavio je da, u znak podrške jevrejskim opštinama u Hrvatskoj, ni on ove godine neće otići u Jasenovac.

Predstavnici Jevreja u Hrvatskoj odlučili su da ove godine bojkotuju centralnu komemoraciju u Jasenovcu, navodeći da hrvatska država ništa ne preduzima u vezi sa relativizacijom i revitalizacijom ustaštva.

"Ja bih napisao drugačije obrazloženje, ali se u suštini slažem sa tim i takođe neću ići", rekao je Goldštajn za RTS.

On je dodao da odluku Koordinacije jevrejskih opština načelno podržava, jer Jevrejska opština Zagreb ima jake razloge da bude nezadovoljna tretmanom Jasenovca kod sadašnjih vlasti.

"Ne bih rekao da se radi o revitalizaciji ustaštva nego širenju jedne atmosfere u kojoj Jevreji kao takvi nisu pogođeni, ali moraju biti zabrinuti jer se zaista radi o reminiscencijama i recidivima ustaške ideologije", rekao je Goldštajn.

Prema njegovim rečima, za ovakvu odluku jevrejskih opština država je kriva, jer nije na vreme konsultovala opštine i ostale nacionalne manjine.

"Sada je do komemoracije manje od mesec dana, a uobičajeno je da se konsultuje barem dva, tri meseca ranije da bi se sastavio dnevni red i protokol komemoracije. Ove godine je to, međutim, potpuno izostalo", istakao je Goldštajn.

On je ponovio je da država jeste i ove godine odobrila sredstva za komemoraciju u iznosu od 500.000 kuna, koliko je odobreno i za komemoraciju u Blajburgu.

"Jevrejske opštine jesu tražile kontakte još pre dva meseca o toj temi. Ja nisam član te opštine nego druge zajednice, ali ih razumem da su tako reagovali zato se tako priklanjam", zaključio je Goldštajn.

Koordinacija jevrejskih opština kao razloge odluke o nedolasku na komemoraciju navodi "neslaganje s politikom nečinjenja u odnosu na izmene postavka muzeja u Jasenovcu, odlaganje imenovanja Saveta JUSP Jasenovac, te dnevnopolitička događanja vezana uz relativizaciju i revitalizaciju ustaštva".

Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc