jasenovac copy
ZAGREB - U petak, 22. aprila, na sam Dan sećanja na žrtve Jasenovca pored komemoracije u Spomen parku u organizaciji države, biće održan i skup na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma u organizaciji Antifašističke lige Hrvatske, što je praktično četvrto odvojeno okupljanje tim povodom, pišu hrvatski mediji.

Namera skupa, poručili su organizatori, je upozoriti na izjave, činjenja i nečinjenja sadašnjeg političkog vrha čiji postupci imaju za posledicu sve otvoreniju promociju ustaštva kao malo radikalnijeg hrvatskog domoljublja.

Takav razvoj događaja koji Vlada Hrvatske nekim svojim postupcima čak i podstiče predstavlja pretnjuosnovnim vrednostima demokratskog društva, gura Hrvatsku u opasne ideološke sukobe i otvara vrata politički motiviranom nasilju, stoji u najavi.

Kako je najavljeno na tom skupu će govoriti Zoran Pusić iz Antifašističke lige RH, Daniel Ivin, potomak žrtve Holokausta, predstavnik Romskog nacionalnog veća, istoričar Nataša Mataušić i njen kolega Hrvoje Klasić, te glumica Alma Prica.

Predstavnici Antifaštičke lige su učestovali i na komemoraciji koju su 15. aprila u Jasenovcu već održali predstavnici Koordinacije jevrejskih opština i Srpskog narodnog veća, a pridružiće se i komemoraciji 24. aprila koju organizuje Savez antifašističkih boraca i Srpskog narodnog veća.

Predstavnici HNS-a neće učestvovati na zvaničnoj komemoraciji žrtvama ustaškog koncentracijskog logora u Jasenovcu, saopšteno je iz te stranke, koja ističe da ne može da učestvuje u podelama.

HNS principijelno traži da se što pre uspostave uslovi koji će ponovno omogućiti zajedničke komemoracije predstavnika države i stradalničkih zajednica' za što, naglašavaju, najveću odgovornost snose državne institucije

"'Rastuća netrpeljivost, govor mržnje, agresivno ponašanje sledbenika radikalne i proustaške desnice, osporavanje istorijske uloge i važnosti hrvatskoga antifašizma, pretnje manjinama i nevladinim organizacijama koje promovišu vrednosti građanskog društva ne smeju imati ni otvorenu, niti prešutnu podršku državnih institucija i državnog rukkovodstva. Štoviše, zadatak je najodgovornijih političkih aktera da takve pojave spreče, bezrezervno osude i da ničim ne učestvuju u relativizaciji njihovih pogubnih učinaka', poručili su iz HNS-a.

Inače, direktorka Spomen-područja Jasenovac Nataša Jovičić obratila se juče javnosti rekavši da se "službena komemoracija održava 22. travnja u 11 sati", pod pokrovitejlstvom Hrvatskog sabora.

"To je komemoracija koju mi obeležavamo", rekla je Jovičić i poručila da na komemoraciju može doći svako i položiti venac, te u tišini se pomoliti.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc