jasenovac
ZAGREB - Antifašistička liga oštro je osudila to što su se službenoj komemoraciji žrtvama Jasenovca pridružili negatori genocida i apologeti NDH, među kojima ima i onih koji tvrde da se u tom ustaškom logoru nije dogodio proboj 22. aprila 1945, kao što je hrvatski ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

Službena državna delegacija, podsećaju, u kojoj je bio izaslanik predsednice Republike, premijer s ministrima i predsednik Hrvatskog sabora s brojnim zastupnicima, polagala je vence na komemoraciji za žrtve Jasenovca 22. aprila, na godišnjicu očajničkog proboja i masovne pogibije logoraša Jasenovca.

"Važan član te delegacije koji je polagao venac i za žrtve proboja bio je ministar kulture koji tvrdi da se taj proboj nije dogodio, jer 'se ne spominje u službenim ustaškim dokumentima'", navodi se u saopštenju Lige dostavlenom medijima.

Navode i da je zajedno s državnom delegacijom položen venac na kojem je pisalo „Stradalim logora Jasenovac od 1941. do 1951.“

Venac su položili predstavnici Hrvatske nacionalne platforme i Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac", navodi se u saopštenju.

"Da su ti otvoreni apologeti NDH koji negiraju prave žrtve tog ustaškog logora i besramno izmišljaju masovne žrtve Jasenovca posle 1945. uopšte prepušteni s tim falsifikatom kao porukom na vencu, i to još s 'blagoslovom' direktorke Spomen područja Jasenovac, predstavlja uvredu uspomeni na žrtve i pravu blasfemiju.

Da državna delegacija polaže vence zajedno s njima još je jedna potvrda da je celi događaj bio licemerna farsa u kojoj pristojni ljudi ne treba da učestvuju, zaključucje se u saopštenju.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc