miodrag linta
BEOGRAD - Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozvao je danas srpsko Tužilaštvo za ratne zločine da pokrene istragu protiv čelnika Zadra i zadarske policije i njihovih pretpostavljenih (u periodu od 1991. godine) zbog ubistva zadarskih Srba i masovnog uništavanja srpske imovine.

U saopštenju se navodi da je u Zadru odmah pošto je HDZ osvojio vlast počeo pritisak na Srbe - telefonske prijetnje, maltretiranja na ulici i radnom mestu, a vrhunac se desio 2. maja 1991. godine, kada je "tog i sledećeg dana uništeno je 89 privatnih lokala u vlasništvu Srba, 37 privatnih srpskih kuća, 22 lokala društvenih firmi iz Srbije i 42 kuće i vikendice u mjestu Bibinje".

U Zadru su u periodu 1991- 1993. godine ubijena 34 Srbina, od toga 15 civila, a ostalo su pripadnici JNA, a u užem delu Zadra porušeno je 470 kuća u vlasništvu Srba, navedeno je u saopštenju.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc