donja gradina pomen
DONJA GRADINA - Polaganjem venaca na grobnom polju "Topole" u Donjoj Gradini obeležen je Dan sećanja na žrtave ustaškog zločina u jasenovačkim logorima.

Vence je položila 21 delegacija - predsednici Srbije i Republike Srpske, Tomislav Nikolić i Milorad Dodik, zatim predstavnici dve vlade, preživeli logoraši, boračka udruženja, kao i ambasadori, među kojima i predstavnici Izraela i Nemačke.

Donja Gradina bila je deo ustaškog koncentracionog logora Jasenovac, a na osnovu prvih eshumacija koje je uradila državna komisija Federativne Narodne Republike Jugoslavije, a koje je potvrdio i centar Simon Vizental, zaključeno je da je u jasenovačkim logorima nestalo 500.000 Srba, 80.000 Roma, 32.000 Jevreja i nekoliko desetina hiljada antifašista različitih nacionalnosti.

Međutim, u memorijalnom kompleksu Jasenovac, koji danas pripada Republici Hrvatskoj, navode se kao žrtve samo oni koji su identifikovani, odnosno 83.145 ubijenih.

Među stradalima za 1.337 dana postojanja logora Jasenovac bilo je više od 20.000 dece.

Nakon polaganja venaca žrtvama ustaških zločina parastos je služen na grobnom polju Hrastovi, a parastos je služen na srpskom, jevrejskom i romskom jeziku, jer su osim Srba u velikom broju u Jasenovcu stradali i Jevreji i Romi.

Obeležavanju dana sećanja prisustvala je i premijerka RS Željka Cvijanović, kao i ministar Srbije za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Prisustvovali su i ministri u Vladi RS i delegacija Parlamenta RS, kao i predsednik Jevrejske opštine Banjaluka Arie Livne, gradonačelnik izraelskog grada Modina Haim Bivas sa delegacijom iz Izraela i direktor Jevrejskog kulturnog centra "Arie Livne" Đorde Mikeš.


NIKOLIĆ: ŽRTVE NE SMEMO ZABORAVITI, A LJUDSKI JE OPROSTITI

nikolic u donjoj gradini
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da žrtve genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini ne smemo zaboraviti, da je ljudski i hrišćanski oprostiti, a da je sveta obaveza pamtiti ih i sećati se.

On je dodao da je naša dužnost da ne prestanemo da istražujemo to stradalno mesto sve dok poslednja žrtva ne bude imenom i prezimenom prepoznata, upisana i ostavljena budućim generacijama na čuvanje.

"Naš oproštaj nije teško zaslužiti - mi od današnje Hrvatske ne tražimo da nas voli ako to ne ume - dovoljno je da pokaže da želi da uzvrati prijateljstvo koje joj nudimo ", rekao je Nikolić na obeležavanju Dana sećanja u Donjoj Gradini.

On je poručio Hrvatskoj da se odvoji od ustaških zločina i da se ne plaši suočavanja sa delom mračne istorije u kome nije ni učestvovala, kao i da ne dozvoli da je neko uvede u zločin zaborava zločina.

"Naša ruka je pružena, da ne bismo morali da obeležavamo stradanja nekih novih Krstića, Dumitrovića, Bienenfela, mnogih čija je sreća i nesreća što nisu Hrvati", rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je podsetio da protiče osma decenija od mučeničke smrti na stotine hiljada nevinih ljudi, koji su imali sreću da budu rođeni kao Srbi, Jevreji Romi i nesreću da potpadnu pod vlast ustaških zlikovaca kojima je bilo na pameti samo da ih unište.

"Još nismo do kraja istražili sve grobnice i jame po Donjoj Gradini, naročito Savu, najveći srpski grob od izvora do ušća", rekao je on i dodao da su u Donjoj Gradini divlje zveri mučile, skrnavile, iživljavale se, ubijale nožem, maljem, davile u reci, retko pucale, da se ne bi čulo, u decu, u svoje dojučerašnje komšije, prijatelje, sugrađane druge vere i nacije.

To što su prošle decenije od stravičnog ratnog zločina genocida, kako kaže, nije razlog zašto u svetu ćute i gledaju da se što manje pominje.

"Razlog je što su pobijeni Srbi, a ubice su bili Hrvati. Nama danas udaraju žig zlikovca, a zlikovcima stavljaju oreol žrtve. Donja Gradina se ne uklapa u tu dirigovanu podelu naroda", naglasio je predsednik.

Da je od bezumne ruke ustaškog terora, nastavlja dalje, stradao samo jedan nevin čovek pa je mnogo, a kamo li stotine hiljada dece, žena, nejači čija je jedina krivica u tome što su bili Srbi, Jevreji, Romi.

"Ne radi se ovde o brojevima, a govorimo o preko 700 hiljada stradalnika jasenovačkog logora, od čega je preko 360 hiljada završilo u donjogradinačkim jamama, radi se o ljudima koji su imali ime i prezime, oca i majku, sina i kćer, o porodicama i čitavim selima...", rekao je Nikolić.

O načinima ustaškog mučenja, kako kaže, dovoljno govore podele na vrste jama po Donjoj Gradini a to su one u koje su saterivani ljudi i potom ubijani maljevima, one u koje su bacani već ubijeni logoraši i one u kojima su ukopavane kuvane i paljene kosti, ljudski ostaci iz takozvane tvornice sapuna i spaljivanja leševa.

"Opasana Unom i Savom, Donja Gradina bila je najveće stratište jasenovačkog logora. Ustaški dželati ovde su ostavili za sobom 105 masovnih grobnica od preko 10 hiljada kvadratnih metara i još dvadeset dve čija veličina još uvek nije utvrđena", kaže predsednik.

On je dodao da u strašnoj statistici u brojevima žrtava, jama, merama, ne sme se zaboraviti ljudski lik žrtve, svaki čovek ponaosob, ime, jer u svakom od njih lako je pronaći naše obične živote, nas same.

Krstić Stana od oca Nikole, Srpkinja iz Dublja, deset godina;Dumitrović Duško od oca Vlajka, Rom iz Šida, šest godina; Bienenfel Mojše od oca Salamona, Jevrejin iz Zagreba, četiri godine; a zatim Kojičić Boško, Nikifor i Žarko, od oca Voja, Srbi iz Ritešića ubijeni sa svojim porodicama...

Najzad, kako kaže,više je o stradanju rekao stih Ivana Gorana Kovačića u poemi "Jama" nego bilo koja statistika:

"Krv je moje svjetlo i moja tama.

Blaženu noć su meni iskopali

Sa sretnim vidom iz očinjih jama.

Posljednje svjetlo prije strašne noći

Bio je bljesak munjevita noža,

I vrisak, bijel još i sad u sljepoći,

I bijela, bijela krvnikova koža;

Jer do pojasa svi su bili goli

I tako nagi oči su nam boli..."


DODIK: SLOBODA ZA SRBA JE UVEK VEZANA ZA DRŽAVU

dodik u donjoj gradini
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas da je u Jasenovačkom logoru pre 71 godinu život pobedio smrt, a ljudska hrabrost kukavičluk i dodao da jasenovačke žrtve opominju da je slobode za Srbe nije bilo kada nisu imali svoju državu.

"Kada nismo imali državu bili smo ubijani", rekao je Dodik na obeležavanju Dana sećanja u Donjoj Gradini u Republici Srpskoj.

On je naglasio da u Donjoj Gradini vreme više ne teče, kazaljke na časovnicima su se zaustavile pre 71 godinu, opominjući i podsećajući na najtragičniji događaj u novijoj srpskoj istoriji.

"Na ovom svetom mestu svaka reč odjekuje tupo i deluje sitno i beznačajno, jer je zaglušujući vrisak žena i deca, plač starih i nemoćnih, vapaj izmučenih, trajno je obeležilo ovo mesto tuge", kaže Dodik.

Istina o Jasenovcu, kako kaže, još nije jača od laži "možda zato jer se o Jasenovcu još uvek ne govori dovoljno, a trebalo bi glasnije i više na svakom mestu".

Dodik je dodao da je proboj Jasenovačkog logora jedna je od najvećih pobeda, izvojevana u tišini, ali da ostaje trajno pitanje zašto nije bilo ranije napada na Jasenovac i oslobađanje.

"Zašto se čekalo da se fašizam pobedi u Evropi. Zašto je je vlast bivše Jugoslavuje skrivala ovaj zločin, zašto su u ideologiji koju su širila skrivali da su nas ovde pobili", upitao se predsednik Srpske.

Ukoliko se ne sećamo svojih mrtvih i stradalih, ukazao je on, zaboravljamo sebe ono što jesmo i što treba da budemo.

"Ukoliko ne budemo pamtili prošlost, ukoliko ne budemo budno motrili budućnost onda ćemo kao narod biti ranjivi. Jaseniovačko stradanje nas podseća kako jedan narod iako mali ume biti jak i žilav i kako uspeva odoleti iskušenjima", kaže Dodik.

On je naglasio da će Srbi kada su kao narod preživeli jasenovačku golgotu preživeti i današnje političke manipulacije i zamke koje se nameću.

"Jasenovački novomučenici opominju nas da je naša sloboda uvek vezana za državu i da slobode nije bilo kada nismo imali državu", poručio je Dodik.

Predsednik Srpske poručio je da je ona nastala kao potreba srpskog naroda da živo slobodno u svojoj državi, "nastala je kao plod kolektivnog sećanja našeg naroda na stradanje na Drugi svetski rat u uslovima kada nije imala državu".

On je rekao da srpski narod mora biti uvek okupljen i da ne sme da izgubi ideju slobode i države.

"Poštujemo Dejtonski sporazum i Ustav Bosne, vratite nam našu autonomiju i nećemo ništa više", rekao je Dodik i dodao da Srpska ne može da živi u uslovima stalnih otimanja nadležnost i prenosa na drugi nivo.

Republika Srpska, kako kaže, želi da bude deo integracionih procesa na prostorima BiH, da postoji podrška svih na putu ka EU, ali da na tom putu Srpska želimo da budemo vidljiva i uvažena.

On je podsetio da je saradnja Srpske sa Srbijom prirodna i logična, da će biti nastavljena i da žele jaku Srbiju.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc