kninski zatvor
SPLIT
- Županijsko državno odvjetništvo u Splitu – zbog ratnog zločina počinjenog protiv ratnih zarobljenika i civila u kninskom zatvoru od 1991. do kraja 1993. – podignulo je optužnicu protiv 40 osoba kojima će se suditi u odsutnosti, od kojih je polovica državljana Srbije i jedan iz BiH, a ostalima nije utvrđeno državljanstvo.

U optužnici je 19 državljana Srbije i 51-godišnjak iz Bosne i Hercegovine te 20 osoba nepoznatog državljanstva koji se terete da su od lipnja 1991. do kraja prosinca 1993. u Kninu, tijekom oružanog sukoba hrvatskih Oružanih snaga i naoružanih srpskih paravojnih postrojba tzv. Republike Srpske Krajine, u zatvoru u zgradi stare bolnice (na slici) postupali protivno odredbama i protokolima o postupanju s ratnih zarobljenicima. Riječ je o zatvorskim stažarima i njima nadređenima.

Okrivljenici su fizički i psihički mučili i zlostavljali zarobljene pripadnike hrvatske policije i vojske, HVO-a i civile, koji pretrpjeli višestruke teške ozljede te im je trajno narušeno zdravlje, a četiri su zatvorenika umrla, navodi se u optužnici.

Nakon što su u zatvor doveli zarobljenike, svaki su ih dan fizički i psihički zlostavljali tako što su ih iz zatvorskih soba izvodili na hodnik i tukli kundacima, palicama, volovskom žilom, nogama i rukama, vezivali ih žicom za testise i vukli, prijetili im da će ih ubiti i baciti u jame te dopuštali civilima i pripadnicima vojske da slobodno ulaze u zatvor i da ih zlostavljaju.

Zarobljenici su pretrpjeli teške ozljede, višestruke prijelome, ozljede unutarnjih organa i hematome, a zlostavljanje je na njima ostavilo trajne fizičke i psihičke posljedice.

Na isti način su mučili i pripadnike HVO-a zarobljene na području Kupresa. Dio stražara je ratni zločin počinio u Vojnom zatvoru u Vojarni “Boško Žunić”, zvanoj Južni logor, te u zgradi stare bolnice u Kninu.

U optužnici je predloženo da se okrivljenicima koji nisu ispitani tijekom istrage, a čije prebivalište i boravište unatoč zatraženim provjerama i dalje nije poznato, sudi u odsutnosti.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc