miodrag linta
BEOGRAD
- Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta smatra skandaloznim to što je hrvatski državni vrh, na čelu sa predsednikom Vlade Tihomirom Oreškovićem, odao počast ustaškim zločincima u Blajburgu.

On je u izjavio dostavljenoj medijima naveo da je poseban skandal to da je Predsedništvo Hrvatskog sabora ponovo donelo odluku da bude pokrovitelj komemoracije ustašama i domobranima koji su bili verni sledbenici Adolfa Hitlera i nacističke Nemačke.

''Ovo je još jedan u nizu dokaza da je u Hrvatskoj na delu otvoreni proces rehabilitacije ustaškog režima i predstavljanja ustaša kao boraca za hrvatsku slobodu protiv srpske hegemonije'', rekao je Linta.

On ističe da nikada ne smemo pristati na ''proustašku i profašističku tezu značajnog broja hrvatskih političara, crkvenih velikodostojnika i javnih ličnosti da je svako ko je ubijen bez suđenja žrtva i da su sve žrtve iste''.

Kako ocenjuje, time se šalje sramna poruka da Jasenovac, fabrika za masovno ubijanje nevinih Srba, Roma i Jevreja, i Blajburg, mesto gde su ubijeni zločinci, imaju jednaku težinu i isti značaj.

Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc