pavle pantic
SPLIT - Unatoč mogućnosti da sporazumom s tužiteljstvom postigne dogovor kojim bi dobio kaznu ispod pet godina zatvora te mogućnost odsluženja u Republici Srbiji, kapetan bojnog broda i bivši zamjenik zapovjednika Lore Pavle Pantić (77) odbio je priznati krivnju za ratni zločin te će ići na novo suđenje.

- Svog klijenta upoznao sam s mogućnošću da prizna krivnju i postigne sporazum s tužiteljstvom koju pruža naš Zakon o kaznenom postupku. On je rezolutno odbio tu mogućnost jer se smatra nevinim za navode optužnice, a pogotovo nakon što je pročitao rješenje Vrhovnog suda kojim je ukinuta prva, osuđujuća presuda protiv njega - kazao nam je odvjetnik Mislav Milas, koji po službenoj dužnosti zastupa Pantića otkada je izručen u Split iz Crne Gore gdje je uhićen početkom ove godine.

Pet ubijenih civila

Odvjetnik Milas nije želio govoriti o detaljima eventualnog sporazuma, a o tome odbijaju govoriti i sa Županijskog državnog odvjetništva u Splitu. Neslužbeno, međutim, doznajemo, da je prilikom iznošenja dokaza na pripremnom ročištu na Županijskom sudu u Splitu bilo govora o kazni od četiri godine ako Pavle Pantić prizna krivnju, čime bi se izbjeglo provođenje novog suđenja.

Kao još jedan razlog koji je Pantića trebao navesti na nagodbu, na stol je stavljena i mogućnost da odsluži kaznu u Srbiji. Kako je optužen za ratni zločin za što je zapriječena kazna dugotrajnog zatvora do 20 godina, ponuđena kazna je bila niža od četvrtine maksimalno moguće, ali opet nedovoljno niska da bi Pantić uopće o njoj razmišljao. Njegovo uvjerenje kako će dokazati svoju nevinost posebno se učvrstilo nakon što je proučio svu dokumentaciju koja mu je dostavljena u zatvor na splitskim Bilicama.

Pavlu Pantiću se 1994. godine s još 31 osobom sudilo prema optužnici koja im na teret stavlja smrt i ranjavanje civila te počinjenje štete na civilnim, stambenim i gospodarskim objektima od tadašnjih 32 milijuna njemačkih maraka. Smrtno je stradalo pet civila, a ranjeno je još 20 osoba, a Pantić se tereti da je naredio otvaranje vatre po Splitu.

Svi su osuđeni na kazne zatvora od sedam do 15 godina zatvora, a Pantić je u odsutnosti dobio osam godina zatvora. Vrhovni sud je presudu Pantiću ukinuo i vratio slučaj na ponovljeno suđenje.

U rješenju Vrhovnog suda Pantić je pročitao i kako tijekom provedenog sudskog postupka nije izveden niti jedan dokaz koji je njega direktno teretio. Točnije, niti jedan svjedok nije ga naveo kao osobu koja je naredila granatiranje Splita. Svi svjedoci, pa i ostali optuženici, govorili su o crnogorskim rezervistima koji su došli u to vrijeme i preuzeli komandu te ih nitko nije mogao spriječiti u naumu razaranja Splita i okolice.

Skraćeno suđenje

Slijedom navedenog, tijekom prvog suđenja je Pavle Pantić osuđen samo na temelju zapovjedne odgovornosti te je upravo stoga Vrhovni sud i naredio novo suđenje.

Kako doznajemo, Pantić čak neće na novom suđenju tražiti ponovno izvođenje svih dokaza već će se suglasiti da se oni pročitaju, čime bi se znatno skratilo trajanje suđenja. Ostaje vidjeti što će na to kazati tužiteljstvo koje ne namjerava odustati od optužnice. Ako se oni ne suglase s čitanjem dokaza, teško je predvidjeti trajanje glavne rasprave s obzirom na to da se radi o slučaju u kojem će se morati saslušati brojni svjedoci i pregledati hrpa dokumentacije.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc