miodrag linta
BEOGRAD
- Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta osudio je danas, kako je naveo, pojavu novih fašističkih i ustaških simbola u Hrvatskoj i širenje mržnje protiv Srba, pozivajući predstavništvo i ambasadore zemalja EU u Zagrebu da reaguju i da hrvatskim zvaničnicima stave do znanja da je to neprihvatljivo i da je zaštita manjina jedna od osnovnih vrednosti EU.

Linta u saopštenju ocenjuje da je fotografija pored jednog zagrebačkog vrtića koja prikazuje nalepnicu na kojoj se vide ljudi obešeni na drvetu, a na kojoj piše „srpsko porodično stablo“, postala "uobičajna pojava u Hrvatskoj i ne predstavlja nikakvo iznenađenje".

Linta navodi da se u gotovo svim hrvatskim gradovima mogu videti grafiti fašističkih i ustaških simbola i pozdrava, kao i poruke „Srbe na vrbe“, „Srbine iseli se“... kojima se podstiče govor mržnje i poziva na nasilje prema Srbima.

On ocenjuje da državni lokalni organi vlasti ne čine ništa kako bi se poruke uklonile i pronašli počinioci, upozoravajući da je neophodno preduzeti mere na zaštiti preostlaih Srba u Hrvatskoj.

Tviterom se danas proširila fotografija uslikana pored jednog zagrebačkog vrtića, koja prikazuje nalepnicu sa nacrtanim ljudskim telima obešenim o drvo i natpisom "srpsko porodično stablo", javljaju danas zagrebački mediji.

Fotografiju je na drustvene mreže postavila Amerikanka Lili Linč, koja trenutno živi u Srbiji, prenosi sajt Indeks.hr.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc