Urna sa zemnim ostacima Nikole Tesle
Urna sa zemnim ostacima Nikole Tesle
BEOGRAD - Povodom zaklјučka Svetog Arhijerejskog Sabora da se zemni ostaci Nikole Tesle prenesu iz muzeja i sahrane u porti hrama Svetog Save, Udruženje Srba iz Hrvatske i Asocijacija izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske  svesrdno podržavaju ovu inicijativu i smatraju da bi bilo najprimjerenije da urna sa pepelom Nikole Tesle bude dostojanstveno položena kod hrama Svetog Save, po pravoslavnom obredu, kako bi i Tesla konačno dobio svoj grob. Kao Teslini zemlјaci, već smo ranije u više navrata predlagali da se ovaj čin obavi 2013. godine kada se obilјežavala 1 700 godina hrišćanstva i 70-ca od Tesline smrti, ali nazalost do toga nije došlo.

Ova inicijativa Sabora predstavlјa samo nastavak ranije ideje koja je bila u opticaju prilikom obilјežavanja 150 godina od Teslinog rođenja 2006. godine u Beogradu. Tada je Udruženje Srba iz Hrvatske, zajedno sa drugim udruženjima i zavičajnim klubovima izbjeglih i prognanih Srba iz Hrvatske, posredstvom vladike gornjokarlovačkog Gerasima, uputilo molbu Svetom arhijerejskom sinodu SPC da se zemni ostaci Nikole Tesle prenesu i dostojanstveno sahrane po pravoslavnom obredu, kako i dolikuje sinu sveštenika. Sveti arhijerejski sinod uvažio je ovu molbu i 23. januara 2006. u Sabornoj crkvi služen je parastos kome su prisustvovali najznačajniji predstavnici iz javnog i kulturnog života Srbije. Tada je Sveti arhijerejski sinod donio i zaklјučak da se urna sa pepelom Nikole Tesle sahrani u kripti hrama Svetog Save na Vračaru. U molbi koja je tada upućena Svetom arhijerejskom sinodu navedeno je da u ovom činu ima i simbolike, da se na mjestu gdje su Turci 1594. godine zapalili mošti i razbacali pepeo Svetog Save polože zemni ostaci Nikole Tesle, koji je prije svega bio Srbin pravoslavac, a zatim građanin svijeta.

Polemika koja je poslije toga vođena pokazuju da još ima onih koji zastupaju stanovište da urna i dalјe kao eksponat treba da stoji u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu, do onih koji smatraju da Tesla zaslužuje sopstveni hram ili mauzolej. Izbjegli i prognani Srbi iz Hrvatske nadaju se da će sadašnja vlast imati više razumjevanja od prethodne i konačno da će naš zemlјak dostojno biti sahranjen kod hrama Svetog Save na Vračaru.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc