borislav djukic
SPLIT - U Hrvatskoj je počelo suđenje srpskom generalu Borislavu Đukiću. Istovremeno, Hrvatska preti Srbiji blokadom pregovora sa EU ako bude sudila hrvatskim borcima.

Penzionisani general bivše JNA i državljanin Srbije Borislav Đukić izjasnio se danas na početku suđenja na sudu u Splitu da se ne oseća krivim za ratni zločin protiv civila, odnosno rušenje brane na Peruči 1993. godine.

Optužnica Đukića i ostale, među kojima i komandata 9. kninskog korpusa JNA Ratka Mladića, tereti za rušenje brane s 30 tona eksploziva. Đukić se tereti kao komandant 221. motorizovane brigade 9. kninskog korpusa.

Optužnicom su obuhvaćeni i pokojni komandant Srpske vojske krajine (SVK) general Mile Novaković i komandant pograničnih jedinica milicije RSK major Milan Korica.

Istraga je otvorena još 1993, a optužnica je podignuta krajem 1995.

Na optuženičkoj klupi u Splitu je samo Đukić, jer je Mladić u Hagu, Korica nedostupan hrvatskom pravosuđu, a Novaković je umro prošle godine.

Na pitanje sudije treba li mu potreban prevodilac Đukić je odgovorio da je u školi učio srpski jezik i da mu ne treba, preneli su lokalni mediji.

Predviđeno je ispitivanje tridesetak svedoka.

CRNOGORCI GA IZRUČILI HRVATIMA

Đukić je po hrvatskoj poternici uhapšen u julu 2015. na aerodromu u Tivtu po povratku u Beograd, a Hrvatskoj je izručen u martu ove godine.

I Srbija, čiji je Đukić državljanin, tražila je njegovo izručenje zbog vođenja krivičnog postupka za ratni zločin protiv civila.

Pravosnažnim rešenjem Višeg suda u Podgorici od 6. novembra 2015. utvrđeno je da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje generala Đukića i u Hrvatsku i u Srbiju.

Crnogorsko ministarstvo pravde je na osnovu tog rešenja odlučilo da generala Đukića izruči Hrvatskoj.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc