savo strbac 1
BEOGRAD - Direktor Dokumentaciono informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac rekao je da je odluka suda u Zagrebu da poništi presudu kardinalu Alojziju Stepincu za saradnju sa ustaškim režimom, jasna poruka Srbima da su u Hrvatskoj nacionalni heroji i sveci svi koji su doveli do "rješavanja srpskog pitanja" u toj zemlji.

"Ovo je jasna poruka Hrvatske, prvenstveno Srbima - `on je za nas svetac, za nas su svi nacionalni heroji, ako ne i sveci, oni koji su doveli do toga da smo riješili srpsko pitanje - da Srba u Hrvatskoj bude do tri odsto`", rekao je Štrbac Srni.

On kaže da je ovakva odluka suda u Zagrebu bila očekivana i da predstavlja poruku Srbima da je Stepinac za Hrvate svetac, ma ko bio na vlasti u Hrvatskoj.

"Zar je trebalo sumnjati u ovakvu odluku suda? Mogao sam to reći i prije mjesec ili godinu dana. Kad god se pokrene postupak u Hrvatskoj, ovakvoj kakva je, odluka će uvijek biti u korist Stepinca", naveo je Štrbac.

On kaže da bi svaka drugačija odluka suda bila veliki poraz Hrvata i katolika, posebno sada kada je papa Franja odredio mješovitu katoličko-pravoslavnu komisiju da ispita Stepinčevu ulogu u Drugom svjetskom ratu.

Prema njegovim riječima, prema informacijama iz Vatikana, Hrvatske i vrha hrvatske Katoličke crkve, ne dovodi se u pitanje da li će Stepinac biti proglašen za sveca, a mješovita komisija takvu odluku može samo da prolongira za godinu ili dvije.

"Zamislite apsurd da je hrvatski sud osnažio presudu komunističkih sudova, kad su ga proglasili zločincem, a da je istovremeno i svetac. To ne ide jedno s drugim, to je protiv svake logike", rekao je Štrbac.

On je dodao da ukidanje presude Stepincu predstavlja "vrh igre" u vezi sa njim u Hrvatskoj, igre oko Blajburga, Jasenovca, snimanja novih dokumentarnih filmova o Jasenovcu, vlade Hrvatske, njenih ministara, poput Hasanbegovića, te revitalizacije i reinkarnacije ustaštva.

"Ovo je jasna poruka Hrvatske, prvenstveno Srbima - on je za nas svetac, za nas su svi nacionalni heroji, ako ne i sveci, oni koji su doveli do toga da smo riješili srpsko pitanje - da Srba u Hrvatskoj bude do tri odsto", rekao je Štrbac.

Zagrebački Županijski sud u cjelosti je poništio presudu nadbiskupu Alojziju Stepincu, koji je 1946. osuđen na 16 godina zatvora i prisilnog rada, te petogodišnji gubitak političkih i građanskih prava zbog saradnje sa fašistima i odgovornosti za stradanja Srba, Jevreja i Roma u ustaškoj NDH.

Stepinac je bio odan ustaškom režimu Ante Pavelića, a pod znakom pitanja je njegova uloga i odgovornost za život mnogih Srba, Jevreja i Roma u Drugom svjetskom ratu.

Tu ulogu bi trebalo da ispita mješovita komisija sastavljena od predstavnika Srpske pravoslavne crkve i Katoličke crkve, uz posredovanje Vatikana.

Reviziju presude zatražio je Stepinčev rođak Boris Stepinac.

Stepinca je u septembru 1946. godine tadašnje Javno tužilaštvo Hrvatske optužilo da je sarađivao s italijanskim i njemačkim okupatorom, te ustaškim režimom u NDH, za nasilno katoličenje pravoslavaca, za pomaganje ustaškom režimu, ali i neprijateljsku propagandu nakon rata.

Presudu je 11. oktobra 1946. godine donio Vrhovni sud koji ga je proglasio krivim po svim tačkama optužnice.
 
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc