baresic brajkovic
PAKOŠTANE - Ustaški terorista Miro Barešić, atentator na jugoslovenskog ambasadora u Švedskoj Vladimira Rolovića, dobio je spomenik u rodnom mestu Dragama kod Pakoštana.

Spomenik nosi ime “Pogled na Domovinu”, a njegovo otkrivanje biće 31. jula, prenosi portal Antena Zadar.

Berešić je za ubistvo jugoslovenskog ambasadora 1971. godine u Stokholmu osuđen na doživotnu robiju.

Ipak, kako se navodi, i pored toga što se sprema otvaranje njegovog spomenika u Hrvatskoj ima onih koji smatraju da je ubistvo bilo naprosto teroristički čin, navodi Jutarnji list. Barešić je kao hrvatski vojnik poginuo 31. jula 1991. kod Benkovca, kako navodi "Slobodna Dalmacija", "pod nerazjašnjenim okolnostima".

Finansiranje izrade bronzane statue vredne oko 20.000 evra su preuzeli Barišićevi rođaci, prijatelji i saborci, uz pomoć Opštine Pakoštane.

Na plakatu koji je štampan na hrvatskom, engleskom, i nemačkom jeziku, građani se pozivaju na otvaranja spomenika povodom 25. godišnjice pogibije Barešića. Kako je najavljeno, na skupu će nastupiti brojni hrvatski pevači, među kojima i Duško Lokin i Marko Perković Tompson, piše RTS.

Miro Barešić i njegov prijatelj Anđelko Brajković ušli su u jugoslovensku ambasadu u Stokholmu i tražili informacije o vizama, kako ne bi privukli pažnju.

Kada su videli ambasadora Rolovića u blizini izvukli su oružje, nakon čega je Barešić pogodio ambasadora u lice. Naterali su ga da uđe u njegovu kancelariju gde ga je Barešić pogodio i drugi put. Vezali su ambasadora za stolicu.

Za to vreme se ispred ambasade okupilo mnogo ljudi, mediji, policija, hitna pomoć.

Kada je Barešić video da je došla policija, shvatio da će izvorni plan, da se ambasador uzme za taoca, propasti. Prilikom upada policije u zgradu ambasade, drugi atentator Brajković je uzeo pištolj, stavio ga u usta Roloviću i pucao mu u glavu.

Nakon toga su se Barešić i Brajković predali bez otpora uzvikujući: "Nezavisna država Hrvatska" i "Živeo Ante Pavelić".

Ambasador Rolović (rođen 1916. u Brčeli kod Bara) je umro osam dana kasnije od posledica ranjavanja. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Sud u Švedskoj osudio je Barešića i Brajkovića na doživotnu robiju. Vlada Ulofa Palmea je 10. oktobra 1985. godine "zbog dobrog vladanja" preinačila doživotni zatvor ustaškom teroristi Barešiću u osamnaest godina robije.

Posle secesije Hrvatske i raspada Jugoslavije, Barešić se iz Južne Amerike - u kojoj je boravio posle izdržavanja kazne u Švedskoj - vratio u Hrvatsku i pristupio Tuđmanovom Zboru narodne garde.

Poginuo je 31. jula 1991. godine kod Benkovca.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc