spomenik baresicu
ZAGREB - Otkrivanju spomenika ubici jugoslovenskog ambasadora u Švedskoj Vladimira Rolovića Miru Barešiću, uz predstavnike proustaške desnice prisustvovali su ministri u tehničkoj vladi Hrvatske - branitelja Tomo Medved, kulture Zlatko Hasanbegović i general Ante Gotovina.

Odlazeći ministar Medved je u svom obraćanju rekao da je "Barešić jedan od najvećih hrvatskih domoljuba", prenela je regionalna N1TV.

"Miro Barešić je jedan od najvećih hrvatskih domoljuba čije delo i žrtvu moramo poštovati. Godinama se u iseljeništvu i u Domovinskom ratu borio za slobodnu i samostalnu Hrvatsku i nikad nije odustao od svoje ideje iako je godinama osećao nepravdu koja se sistematski nanosila Hrvatima", rekao je ministar Medved.

On je rekao i da je Barešić bio je "branitelj pre branitelja".

"Vratio se iz Paragvaja iako je znao da su u Hrvatskoj i ljudi koji su ga proganjali, ali je učestvovao u Domovinskom ratu i dočekao ostvarenje svoga sna. Hvala ti, Miro, za samostalnu, suverenu i slobodnu Hrvatsku", rekao je na otvorenju spomenika ministar za ratne veterane Medved.

Prisutni su bili i generali Josip Lukić i Ljubo Ćesić Rojs, Ante Deur, kao i sekretar desno orijentisane Hrvatske stranke prava Ante Starčević Pero Ćorić i predsednik te partije Ivan Tepeš, kao i predsednik takođe desne stranke Autonomne HSP Dražen Keleminec, koji je, kakko tvrdi N1, najavljivao novi "pohod na Srb" čim mu istekne policijska zabrana pristupa tom mestu u Lici.
spomenik baresicu 1
spomenik baresicu 2
spomenik baresicu 3
Spomenik Barešiću otkriven je u nedelju u njegovom rodnom mestu Dragama u blizini Pakoštana.

Barešić je ambasadora Rolovima ubio 1971. što je okvalifikovano kao teroristički čin za šta je u Švedskoj osuđen na doživotnu kaznu zatvora, a na slobodu je pušten posle izdržanih 18. Barešić je kao hrvatski vojnik poginuo 31. jula 1991. kod Benkovca pod, kako su preneli hrvatski mediji, "nerazjašnjenim okolnostima".
 
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc