zatvor
SPLIT - Županijsko državno tužilaštvo u Splitu odredilo jednomesečni pritvor Srbinu Mladenu Graovcu (52), koji je uhapšen na svetog Iliju, 2. avgusta, u selu Smiljčiću kod Benkovca.

Juče na Svetog Iliju u selu Smiljčiću kod Benkovca hrvatska policija je uhapsila Srbina Graovac Mladena (52), odakle je odveden u policijsku stanicu u Zadru, a odatle istog dana prepraćen je u Županijsko državno odvjetništvo u Splitu, koje mu je nakon saslušanja odredilo jednomjesečni pritvor pod sumnjom da je počinio ratni zločin nad civilnim stanovništvom u toku devedesetih prošlog vijeka na području Sjeverne Dalmacije.

Prema kazivanju Mladenovih rođaka juče ujutro su u njegovu kuću došla dva policijska inspektora i pozvali ga da pođe sa njima u Zadar na informativni razgovor. U toku dana Mladenovog rođaka koi se trenutno nalazi u Smilčiću nazvao je jedan od inspektora i saopštio mu da Mladena voze u ŽDO Split gdje će biti saslušan, nakon čega će se odlučiti o eventualnom istražnom zatvoru.

Na DORH-ovom spisku osumnjičenih, optuženih i osuđenih pred hrvatskim pravosuđem za ratne zločine sa stanjem na dan 31.03.2013. godine među 1.577 imena nije se nalazilo ime Graovac Mladena, što ga je i ohrabrilo da odlazi u Hrvatsku.

Porodica se još juče obratila Veritasu i obavijestili nas o Mladenovom hapšenju, ali su nas zamolili da ne idemo u javnost jer su vjerovali da će ga pustiti.

Mladen je sa svojom porodicom živio u selu Smiljčiću do akcije “Oluja” kada je sa porodicom i ostalim Krajišnicima krenuo u egzodus i nastanio se u Srbiji. Njegovi roditelji, Marko i Pera, vratili su se u rodni Smiljčić, s tim da je Marko umro 2007., a Pera 2009. godine. Mladen je poslije “Oluje” prvi put u svoje selo otišao majci na sahranu. Do hapšenja zavičaj je posjetio 7 – 8 puta i nije imao problema sa policijom. U Srbiji mu živi supruga i devetnaestogodišnja kći. Zaposlen je kao vozač u firmi “Knez petrol” iz Batajnice, pa je često putovao van Srbije, a najviše u Rumuniju, Bugarsku, Kosovo i Hrvatsku.

Mladen i njegov brat Jovica Graovac zajedno su otišli u Smiljčić 25. jula o.g. Jovica se vratio 31. jula u Srbiju, a Mladen je ostao da proslavi Ilindan sa prijateljima u obližnjem Kašićima, sa kojima je trebao da se vrati u Srbiju.

Mladen posjeduje državljanstvo i Srbije i Hrvatske. U toku rata bio je angažovan u nekim teritorijalnim jedinicama u Smiljčiću i okolini.

Na osnovu međunarodnih potjernica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom svjeta do sada je uhapšeno 159 Srba, od kojih su 54 ekstradirana u Hrvatsku. Od ekstradiranih do sada je protiv 20-ice postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije djela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posljedicu gubitak obeštećenja za vrijeme provedeno u pritvoru. Ovoliki broj obustava postupaka protiv lica sa Interpolovih potjernica ukazuje i na zloupotrebu Interpola od strane Hrvatske.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc