split zatvor
PANČEVO - Mladen nije nikoga pretukao, niti počinio ratni zločin. Uhapšen je zbog navodnog maltretiranja bračnog para 1992. godine, a ta optužba se odjednom podigla na nivo ratnog zločina, kao da je desetine ljudi pobio. On nije kriv za šta ga terete, to je i kazao na saslušanju kod istražnog sudije - rekao nam je juče Jovica Graovac, brat Mladena Graovca (52) koji je pre tri dana uhapšen u Hrvatskoj. Tamo ga terete da je kao pripadnik policije SAO Krajine u svom selu Smilčić kraj Benkovca teško povredio bračni Šakić, tako što je Petru slomio tri, a njegovoj supruzi Danici jedno rebro. Hrvatsko tužilaštvo je to okarakterisalo kao krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

- Mladen svojom rukom nikoga tad nije takao. To ćemo i dokazati, jer postoje živi svedoci - kaže nam Jovica Graovac. - Ovde je pitanju očigledno komšijski obračun, jer je sin tog bračnog para Milan Šakić prisvojio naš vinograd kad smo napustili selo i nije hteo da ga vrati, kad se naš, sad pokojni otac, vratio u svoju kuću u Smilčić. Kad je otac, 2000. godine ušao u svoj vinograd, Milan ga je verbalno napao i oterao, pa ga je otac prijavio policiji. Oni su opomenuli Milana i on ga više nije dirao. Ta porodica živi 100 metara od naše kuće, sretali smo ih u selu, jer smo tamo često odlazili poslednjih 15 godina i sa njima više nismo imali nikakvih problema. Njihov sin Milan pozdravljao se sa nama kulturno na ulici. Prošle godine smo čak zajedno brali grožđe koje je on otkupljivao od našeg strica. Svi su se normalno odnosili prema nama i nijednu ružnu reč nam niko nije rekao. Da je Mladen to učinio za šta ga optužuju, sigurno bi mu Milan ili njegov otac, dok je bio živ, to bar prigovorili. Sad samo želimo da verujemo da će njegova majka Danica, koja ima 79 godina, reći istinu.

Mladen Graovac se posle rata sa porodicom nastanio u Pančevu.

- Mladen je normalan, običan čovek, koji je u ratu nosio uniformu kao i desetine hiljada drugih, ali nije nikakav zločinac. Ovde je radio kao vozač cisterne i neometano do sada prelazio granice sa Hrvatskom, Bugarskom, Rumunijom, BiH... Rođeni smo i odrasli u mešovitom srpsko-hrvatskom selu i danas, kao i ranije, imamo mnogo prijatelja Hrvata - kaže brat Jovica.

Mladen Graovac je posle hapšenja u Smilčiću prebačen u Split, gde mu je određen pritvor do 30 dana.


ŽRTVA POLITIKE

Predsednik Udruženja Krajišnika Mile Bosnić kaže da je Graovac žrtva trenutnih političkih prilika u Hrvatskoj.

- Valjda su radili neke provere kad su mu davali hrvatski pasoš. Očigledno je da tamo sad svakoga ko je imao između 18 i 60 godina u vreme RSK po nekoj tajnoj optužnici mogu da love i hapse - kaže Bosnić.
 
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc