milorad pupovac 1
ZAGREB
- Izjava hrvatskog ministra unutrašnjih poslova Vlahe Orepića kako u Vukovaru neće biti potrebe za ćirilicom kada policija prekontroliše prijave boravka Srba u tom gradu, izazvala je buru negodovanja srpske zajednice u Hrvatskoj.

Dr Milorad Pupovac uputio je otvoreno pismo hrvatskom ministru upozorivši ga da je prelazio preko marširanja crnokošuljaša i izvikivanja ustaških pozdrava, a sada Srbima u Hrvatskoj pokušava da spreči upotrebu ćirilice.

"Optužili ste i to više puta celu jednu manjinu da manipuliše prijavom prebivališta pa nas takve optužbe ne samo zabrinjavaju, već i straše. Kada vine znate ili namerno previđate razliku između Zakona o prebivalištu, Zakona o popisu birača i Zakona o popisu stanovništva, onda postoje svi razlozi za pitanje – postoje li i elementarne pretpostavke za ostvarivanje manjinskih prava", napisao je Pupovac.

"Ministre, pravo na službenu upotrebu jezika i pisma manjine ne temelji se na popisu birača već na popisu stanovništva!Zato nemojte obmanjivati javnost da ćete time rešiti problem ćirilice".

Pupovac tvrdi da ministar Orepić ne poznaje odredbe Kaznenog zakona kojima se sankcioniše podsticanje na nacionalnu i versku mržnju i nasilje te veličanje fašističkih ideja i pokreta, kao što je bio slučaj u Srbu. Kada ministar ne dopušta mirne proteste, ali dopušta profašističko nasilje, navodi Pupovac, onda to predstavlja dodatan razlog za bojazan za opštu bezbednost u Hrvatskoj. "Ukoliko ministar one koji svojim izjavama i radnjama, poput Keleminca, Skeje ili Tompsona svrstava u kategoriju političkog delovanja koje je možda štetno za proslavu Oluje, ali ne i za slobodu političkog delovanja i za vrednosti ustavnog poretka, onda on time teško kompromituje i tih nekoliko pozitivnih stvari koje je uradio za svog kratkotrajnog mandata".

Pupovac poručuje ministru Orepiću da marširanje u crnim vojnim uniformama sa ustaškim znakovima, uz povike "Za dom spremni" nije političko delovanje.

"Možda je to nekada bilo, no danas nije, i nadamo se da više neće biti, nikad i nigde, unatoč vašim nesnalaženjima, unatoč vašim pitanjima što to znači i unatoč vašem predizbornom podilaženju onome od čega bi se svako, a posebno ministar unutarnjih poslova, trebao ježiti", zaključio je Milorad Pupovac.
 
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc