zatvor
BEOGRAD - Kako stoji u Veritasovom saopštenju, danas ih je obavijestila Milka Subotić iz Novog Sada da je njenog brata Berber Novicu (53) Srbina iz Hrvatske, rodom iz sela Perušić kod Benkovca, prije desetak dana uhapsila Bjeloruska policija prilikom ulaska iz Rusije u Bjelorusiju na graničnom prelazu Brest, po hrvatskoj potjernici zbog navodnog ratnog zločina nad civilima počinjenog u toku devedesetih prošlog vijeka na području Benkovca, od kada se i nalazi u ekstradicionom pritvoru u Bjelorusiji.

Prema Veritasovim saznanjima, Županijsko državno odvjetništvo u Zadaru optužnicom broj: KT-69/97. od 15. januara 2004. godine, pored pomenutog Berbera, optužilo je i sljedeće osobe: Branka Botu (51), Savu Šarića, Vinka Šarića (43), Jovu Šarića (61), Momčila Pupovca (51), Aljošu Dobru (50), Tihomira Žorića (52), Momira Pupovca (46), Milana Pavasovića (51), Slobodana Pupovca (50), Aleksandra Dragaša (46), Novica Gulića (56), Milutina Grajića (44), Mihajla Ćalića (82), Milana Ćalića (54), svi sa Benkovačkog područja.

Terete se: “da su tačno neutvrđenog dana 1991. godine, u cilju nepriznavanja zakona i odluka legalnih organa vlasti Republike Hrvatske, spriječavanja rada i njihovog provođenja i onemogućavanja rada tih organa vlasti, a sve s krajnjim ciljem vojnog osvajanja teritorija RH, protjerivanja hrvatskog pučanstva sa tog područja i na tome području stvaranja nove etničke čiste tvorevine tzv. ‘Krajine’ i njenog pripajanja ‘velikoj Srbiji’… priključili se nelegalno tzv. Martićevoj miliciji u čijem sastavu su poduzimali metode ‘nasilja, pljačke i uništavanja imovine’, iako zato nije bilo nikakvog vojnog opravdanja”, stavljajući im na teret svakome pojedinačno ili grupno učin određenih djela.

Berberu se stavlja na teret da je “zajedno sa Brankom Botom, Jovom Šarićem i Momčilom Pupovcem, sa osobom s prezimenom Cupać iz Benkovca i osobom po prezimenu Žeželj, dana 22. septembra 1991. oko 14,00 u Benkovcu zaskočili Duju Pešuta te ga izudarali šakama i kundacima puške isključivo po glavi, govoreći pri tome da je ‘ustaša’ i da se ‘ustaše i poskoci tuku samo u glavu’, da bi ga potom osoba po prezimenu Cupać dok su ga drugi držali zasjekao bajonetom po vratu i napili se njegove krvi, te su ga svi zajedno odveli u ‘Stanicu javne bezbjednosti u Benkovcu gdje su ga nastavili tući’“, čime su učinili krivično djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava ratnim zločinom protiv civilnog stanovništva.

Županijski sud u Zadru rješenjenm od 12. novembra 2009. godine je protiv svih optuženih odredio pritvor i naredio raspisivanje potjernice.

Izmjenjenom otužnicom od 30. juna 2009. godine, od krivičnog progona izuzeti su Tihomir Žorić i Milan Ćalić “iz razloga jer je izostala njihova kriminalna količina postupanja koja bi se mogla podvesti pod obilježja krivičnog djela ratnog zločina”.

Dopisom od 15. decembra 2009. godine ŽDO u Zadru je ponovo izmjenio optužnicu tako da je od krivičnog progona izostavio Momčila Pupovca i Savu Šarića jer “takve osobe ne postoje, a nit je moguće utvrditi osobe o kojima se zapravo radi”.

Po raspisanoj potjernici u martu 2014. godine u Holandiji je uhapšen Graić Milutin, protiv kojeg je u toku ekstradicionog postupka ŽDO Split prekvalifikovao djelo ratnog zločina u oružanu pobunu, za koje djelo je po hrvatskom Zakonu o oprostu iz 1996. godine propisana amnestija.

Od Berberove sestre doznali smo da je njen brat napustio Hrvatsku i bivšu RSK u avgustu 1995. godine u hrvatskoj akciji poznatoj pod kodnim nazivom “Oluja”. Ubrzo po dolasku u Srbiju otišao je na rad u Rusiju gdje je radio sve ove godine zajedno sa bratom Nevenom. U međuvremenu je napravio kuću u Batajnici. Nije bio oženjen, a živio je u vanbračnoj zajednici sa jednom Ruskinjom. Uhapšen je kada je krenuo u Srbiju sa svojim osobnim vozilom tipa pikap u kojem je prevozio i neke stvari za kuću u Batajnici.

Prema riječima njegove sestre uhapšeni Berber nema nikakve veze sa događajem koji mu se stavlja na teret. Iako je znao da se već godinama nalazi na “nekom hrvatskom spisku”, mnogo puta je putovao na relaciji Rusija – Srbija i do sada nije imao nikakvih problema.

Na osnovu međunarodnih potjernica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom svjeta do sada je uhapšeno 160 Srba. Od uhapšenih, protiv 5 postupak ekstradicije je obustavljen zbog “greške u identitetu”, protiv 9-ice Hrvatska je odustala od zahtjeva za ekstradiciju, dok su 54 ekstradirana u Hrvatsku. Od ekstradiranih do sada je protiv 20-orice postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije djela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posljedicu gubitak obeštećenja za vrijeme provedeno u pritvoru. Ovoliki broj obustava postupaka protiv lica sa Interpolovih potjernica ukazuje i na zloupotrebu Interpola od strane Hrvatske.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc