miodrag linta
BEOGRAD - Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenjuje da tzv. misa za 35 ubijenih ustaških generala i pukovnika NDH koja je održana u bazlici Presvetog srca Isusova u Zagrebu predstavlja još jedan u nizu dokaza da je u Hrvatskoj na đelu "otvorena obnova ustaštva".

Linta poziva hrvatsku vlast, HDZ i vrh Katoličke crkve da najoštrije osude veličanje ustaških zločinaca, kao i prisustvo člana HDZ-a i sveštenika na pomenutoj misi, navodi se u saopštenju.

On klaže da je na misi bilo prisutno nekoliko sveštenika, poslanik u Hrvatskom saboru i član HDZ-a Željko Glasnović, režiser sramotnog revizionističkog filma Jakov Sedlar i preko 100 posetilaca.

"Sveštenik Dragan Majić je, između ostalog, rekao da su ubijeni ustaški generali i pukovnici, ne osvedočeni zločinci, već velikani, mučenici i nevine žrtve koji su se tobože borili protiv velikosrpske hegemonije i dominacije; da treba slaviti 10. april, dan osnivanja zločinačke NDH i da je nad Hrvatima poslije Drugog svjetskog rata počinjen genocid", navodi Linta.

Linta smatra da vlast u Hrvatskoj blagonaklono gleda na obnovu fašizma u Hrvatskoj i samo povremeno njeni predstavnici, uključujući i hrvatsku predsednicu Kolindu Grabar Kitarović, izdaju saopštenje ili daju izjavu za medije da se tobože ograđuju od govora mržnje, vređanja na nacionalnoj i verskoj osnovi i netrpeljivosti.

"U Hrvatskoj nema društvenog koncensusa da je ustaštvo zločinačka ideologija i da je potrebno započeti konkretnu protiv svih pojedinaca, grupa i organizacija koje promovišu ustašku ideologiju i time šire govor mržnje i pozivaju na istrebljenje preostalih Srba, Jevreja i Roma u Hrvatskoj", navodi Linta.

On smatra da bi stvarna borba protiv fašizma značila da se zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira predvide visoke novčane i zatvorske kazne, kao i da se zakon dosledno sporovodi u praksi od strane hrvatske policije i pravosuđa.

Linta navodi, kao primer, da je sud u Austriji osudio vodećeg neonacistu i dvojicu njegovih saučesnika za veličanje nacizma na jednom veb sajtu na zatvorske kazne u trajanju do devet godina.

Takođe, uklanjanje ustaških sadržaja iz hrvatskog obrazovnog programa, ukidanje ustaških penzija i pokroviteljstva Hrvatskog sabora nad komemoracijom ustaškim zločincima u Blajburgu bi, takođe, predstavljale konkretne mere u borbi protiv fašizma u Hrvatskoj, predlaže Linta.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc