kapetan dragan sud 1
SPLIT
- Napad na Policijsku postaju Glina u ljeto 1991. godine bio je u utorak glavna tema iskaza svjedoka na suđenju Draganu Vasiljkoviću, zvanom Kapetan Dragan, optuženom za ratni zločin.

Kao svakog dana, optuženi Vasiljković došao je na ročište u veliku dvoranu Županijskog suda u Splitu dobro pripremljen s hrpom papira u rukama, među kojima ima kopije sudskog spisa te članaka iz tiska.

Ugostitelj iz Bjelovara Vinko Pavlović (56) bio je u to vrijeme zapovjednik skupine policajaca koja je iz postaje u Bjelovaru došla u Jukinac kako bi štitila stanovništvo.

– U Jukinac je došlo nas 30-ak, dok je druga grupa otišla u Glinu. Rasporedili smo se po punktovima, a imali smo samo lagano naoružanje. Na samom ulazu u Glinu bio je tenk, a moji dečki su kontaktirali s posadom koju su u početku činili pripadnici redovne vojske JNA. Kasnije su ih zamijenili rezervisti. Mi nismo mogli ići u Glini, ali mještani Jukinca su povremeno tamo odlazili, a kasnije su nam pričali kako su ih maltretirali i vrijeđali. Kada sam saznao za mogući napad, išao sam bijelim obilježenim automobilom od punkta do punkta i obavještavao ih o mogućoj opasnosti. Kada smo došli 100-150 metara ispred tenka, spustio je cijev i uperio je u nas. Naredio sam iskakanje iz vozila, a nakon što smo ga napustili, s tenka se po njemu pucalo iz mitraljeza. Kasnije su naš automobil pogodili granatom iz tenka koja ga je odbacila 30-ak metara. Tijekom napada sve je gorjelo i bilo razrušeno, vidio sam civila kao leži mrtav na tlu. Glavna ulica sravnjena je sa zemljom, a nema kuće koja nije bila pogođena više puta – prisjetio se svjedok.

Zatim je o zbivanjima u Glinu u srpnju 1991. godine govorio Tomo Perković (53) iz Siska.

– Došlo je nas 30-35 policajaca s osobnim naoružanjem: pištolj i automatska puška M-70. Osim iz moje policijske postaje u Sisku, došli su kolege iz postaja u Bjelovaru, Slavonskom Brodu, Virovitici i Gradiški. Napad je počeo 26. srpnja oko 9.45 ujutro. Prije toga su u koloni vozila došli rezervisti, s oko 15 kamiona i dva sanitetska vozila. Već otprije su nam kolege javili radiovezom kako posade tenkova zamjenjuju rezervisti. Napad je počeo gađanjem minobacačima na postaju, dvorište i Jukinac. Oko 23 sata ostali smo bez municije te smo napustili postaju i zauzeli rezervni položaj – rekao je svjedok.

Umirovljenik Marijan Trstenjak (65) iz Siska bio je u vrijeme napada na postaju u Glini zapovjednik.

– Po Glini je bilo raspoređeno desetak tenkova u parku i dva transportera. U početku su u tenkovima bili ročnici, a kasnije bradati rezervisti. Napad na postaju počeo je oko 10 ujutro. Prvo su ispalili tromblonsku kumulativnu minu prema prozoru, a udarila je u okvir. Silina detonacije pobacala nas je po podu. Pucalo se prema nama iz teških mitraljeza, minobacača te je na groblju bio ukopan jedan tenk. Napad je trajao do 23 sata, kada smo napustili postaju. Moj susjed, koji je sada pokojni, kazao mi je kako je na Yutelu vidio Kapetana Dragana kako govori da su “oslobodili” Glinu i kako je likvidiran ustaški zapovjednik Policijske postaje Marijan Trstenjak – izjavio je svjedok.

Suđenje se nastavlja polovinom prosinca.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc