Kolinda Grabar Kitarovic Bozo Petrov Andrej Plenkovic
BEOGRAD
- Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocjenjuje povodom 25. godišnjice međunarodnog priznanja Hrvatske da je ustaštvo i nacifašizam temelj današnje Hrvatske. Ustaštvo je poraženo 1945. godine ali se 1991. godine vratilo na vlast pobjedom proustaške Hrvatske demokratske zajednice na čelu sa Franjom Tuđmanom. Tuđmanov režim je djelomično ostvario cilj Ante Pavelića protjerivanjem pola miliona Srba iz današnje Hrvatske pri tom čineći brojne ratne zločine i sistematski uništavajući i pljačkajući srpsku imovinu. Krajnji cilj nacifašističkih snaga jeste rušenje Republike Srpske i otcjepljenje Vojvodine od Srbije tj. da se granice Hrvatske prošire do granica bivše NDH.

Linta ističe da hrvatsko državno rukovodstvo otvoreno podržava nacifašističke pokrete, organizacije i akcije. Ustaštvo i nacifašizam su politička platforma aktuelne hrvatske vlasti za brutalne napade prema današnjoj Srbiji jer neće da prihvati lažnu i besmislenu tezu da je bila agresor a Hrvatska tobože žrtva u građanskom ratu devedesetih godina prošlog vijeka, kao i da je zločinačka akcija „Oluja“ bila legitimna i oslobodilačka akcija. Veoma zabrinjava činjenica da međunarodna zajednica i dalje ćuti na obnovu ustaštava i sistemstako kršenje ljudskih i nacionalnh prava Srba. Ako Evropska unija i SAD zaista žele trajni mir i stabilnost na Balkanu onda je krajnje vrijeme da izvrše snažan pritisak na Hrvatsku da započne proces suočavanja sa svojom nacifašističkom prošlošću i konačno postane normalna demokratska država i normalno zdravo društvo.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc