ante gotovina
SARAJEVO - Ministar odbrane BiH Marina Pendeš i načelnik Oružanih snaga BiH Ante Jelača, odobrili su korišćenje vojne opreme Oružanih snaga BiH za snimanje filma "General", o hrvatskom generalu Anti Gotovini. Hrvatima su ustupljeni topovi i kamioni koji su u vlasništvu OS BiH.

Za Borisa Jerinića, zamenika ministra odbrane BiH, ovo je kako kaže za "Večernje Novosti", sramotan potez, jer ministarstvo pomaže snimanje filma o ratnom zločincu koji je sa svojom vojskom proterao 200.000 Srba iz zapadnokrajiških opština.

- Bio sam protiv, ali su je doneli ministar i načelnik OS BiH - kaže Jerinić. - Hrvatskoj je ustupljena imovina Oružanih snaga BiH, a sada pitam šta bi rekli u ministarstvu da je, primera radi, Srbija tražila imovinu da snima film o nekom srpskom generalu. Dušanka Majkić, član Parlamentarne komisije za odbranu i bezbednost BiH, kaže za "Novosti" da je hrvatski lobi u ministarstvu odbrane ovako odlučio.

- Nikada do sada nismo imali da su ministar i načelnik Oružanih snaga BiH iz istog naroda. I to je uticalo na ovu odluku - poručila je Majkićeva. - Ova odluka je velika provokacija za Srbe jer BiH zvanično pomaže snimanje filma o generalu koji je sa vojskom počinio mnoge ratne zločine na području i BiH i Republike Srpske. Nažalost, nemamo mehanizam kazne, ali svi se sećaju kako je reagovano kada je Republika Srpska tražila jedan počasni puk Oružanih snaga BiH za Dan Republike. Tada su svi osudili Republiku Srpsku

Inače, film o Anti Gotovini snima se i u Livnu, od subote a trebalo bi da se završi 5. marta.

HRVATIMA SVE DOPUŠTENO

IZ Boračke organizacije RS "Novostima" je rečeno da ovakvi filmovi samo pokazuju da je Hrvatima dozvoljeno veličanje ratnih zločina i zločinca koji je prvostepenom presudom u Hagu bio osuđen na 24 godine zatvora, a kasnije pod pritiskom Hrvatske prema Hagu oslobođen svih optužbi.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc