stepinac
ZAGREB
- Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije i nadbiskup zadarski Želimir Puljić razgovarali su u Zagrebu o radu Mešovite komisije stručnjaka iz Katoličke i Srpske pravoslavne Crkve koja razmatra ulogu Alojzija Stepinca pre, za vreme i nakon Drugog svetskog rata.

Nadbiskup Puljić i mitropolit Porfirije saglasili su se da su važni dijalog, saradnja, iskreni pristup, te zalaganje za zajedničke jevanđelske vrednosti koje dele i Katolička i Srpska pravoslavna crkva.

U razgovoru, održanom juče u prostorijama Duhovnog centra na Svetom Duhu u Zagrebu, nadbiskup Puljić i mitropolit Porfirije govorili su o temama vezanima za verski i duhovni život u Hrvatskoj, saopšteno je iz Hrvatske biskupske konferencije.

Puljić, koji je i predsednik Hrvatske biskupske konferencije, je mitropolitu Porfiriju uputio poziv da poseti Zadar i Zadarsku nadbiskupiju, što je mitropolit s radošću prihvatio, navedeno je u saopštenju.

U pratnji nadbiskupa Puljića susretu su prisustvovali generalni sekretar Konferencije Petar Palić i nadbiskupov lični sekretar Roland Jelić.

Stepinac je bio prvi čovek Katoličke crkve u Hrvatskoj za vreme ustaške NDH i zalagao se do poslednjeg dana za opstanak te države.

Za vreme Drugog svetskog rata u NDH su trajali progoni i masakri nad Srbima, Jevrejima, Romima i drugim antifašistima, kao i masovna pokatoličenja pravoslavnog naroda.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc