eks
BEOGRAD
- U Hrvatskoj nema dovoljno političke volje da se svi ekshumirani posmrtni ostaci Srba identifkuju u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu i predaju porodicama žrtava, ocenio je danas Predsednik Saveza Srba, Miodrag Linta.

Porazan je podatak Komisije za nestala lica Vlade Srbije da je svega 120 od 298 ekshumiranih posmrtnih ostataka sa područja Banije do sada identifikovano i predato porodicama žrtava.

Linta ocenjuje da je bilo krajnje vreme da su na Novom groblju u Glini nadležni u Hrvatskoj započeli proces ekshumacije posmrtnih ostataka Srba koji su stradali tokom akcije Oluja.

Time se nastavlja proces ekshumacija na području Banije koji je započet 2007. godine kada su na groblju Sveti Nikola u Petrinji ekshumirani posmrtni ostaci 160 lica.

Ekshumacije su zatim urađene na grobljima u Dvoru, Uštici, Gornjem Selištu i Šašu.

Linta posebno ističe činjenicu da je 6. do 9. avgusta u napadima hrvatske i bošnjačke vojske na izbegličku kolonu između Gline i Dvora stradalo više stotina srpskih civila na područa Korduna i Banije.

"Za ovaj i brojne druge zločine u Oluji, drugim hrvatskim zločinačkim akcijama i u nizu hrvatskih gradova nitko od pripadnika hrvatske vojske i policije nije još uvijek odgovarao", navedeno je u saopštenju.

Kako se dalje navodi, nadležni organi Srbije imaju obavezu da instistiraju kod nadležnih organa Hrvatske na načelu da procesuiranje ratnih zločina mora da se sprovodi dosledno, bez obzira ko je počinilac, a ko je žrtva.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc