glavaš
BEOGRAD
- Direktor Dokumantaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac izjavio je da odluka da se Branimir Glavaš, “nekadašnji gospodar života i smrti u Slavoniji”, vrati u Hrvatski Sabor nije pravno upitna, ali je politički i moralno kontraproduktivna za Sabor i hrvatsku državu, s obzirom na težinu zlodjela koja je Glavaš počinio nad Srbima u ratu.

Štrbac je dodao da ljudski um ne može da zamisli zločine čiji je izvršilac i kreator bio upravo Glavaš, a koji su zavedeni kao slučajevi “Selotejp” i “Garaža” i po monstruoznosti neuporedivi sa bilo čim drugim.

“Ova odluka Mandatno-imunitetnog odbora hrvatskog Sabora pokazuje karakter sadašnjeg hrvatskog društva i stranke na vlasti koja otvoreno koketira sa ustaštvom i Antom Pavelićem. To je isto ono društvo koje se ne osvrće na to što na ulazu u Jasenovac stoji ploča sa ustaškim pozdravom `Za dom spreman`, zbog čega Srbi, Jevreji i antifašisti bojkotuju ovogodišnju komemoraciju”, rekao je Štrbac.

On je ukazao da je slučaj Glavaš jedan od najintrigantnijih sudskih slučajeva u sudskoj praksi uopšte jer je Ustavni sud Hrvatske poništio presude drugostepenog i prvostepenog suda kojim je Glavaš bio osuđen da djelo ratnog zločina, te on sada opet ima status optuženika.

“Ta presuda Glavašu je ukinuta od Ustavnog suda i mislim da je uskoro zakazano novo suđenje pred Županijskim sudom u Zagrebu. Kod njega trenutno važi presumpcija nevinosti, jer mu je ukinuta presuda. Moguće je da on kao optuženi koji čeka suđenje bude saborski zastupnik, ali gdje je tu moral”, upitao je Štrbac.

Mandatno-imunitetni odbor hrvatskog Sabora udovoljio je zahtjevu hrvatskog političara i ratnog zločinca Branimira Glavaša da se vrati u Sabor i on će ponovo od 3. maja biti saborski zastupnik.

Njega je zagrebački Županijski sud proglasio krivim u dva slučaja, za ubistvo najmanje 10 srpskih civila na obali Drave tokom 1991. i 1992. godine /slučaj “Selotejp”/ i za zatvaranje petoro i ubistvo dvojice srpskih civila u sjedištu Sekretarijata za narodnu odbranu /slučaj “Garaža”/, na čijem je čelu tada bio Glavaš kao rukovodilac odbrane Osijeka.

U prvom predmetu osuđen je na pet, a u drugom na osam godina, iz čega mu je izvedena jedinstvena kazna od 10 godina zatvora.

Ustavni sud Hrvatske kasnije je ukinuo te presude.

Tužilaštvo Srbije je Glavaša 2011. godine, na osnovu optužnice Vojnog tužilaštva Jugoslovenske narodne armije /JNA/, optužilo za ratne zločine i genocid nad Srbima.

Glavaš se tereti da je, kao jedan od komandanta Osijeka za vrijeme rata u Hrvatskoj 1991. i 1992. godine, odgovoran za ratne zločine nad civilima srpske nacionalnosti.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc