blajburg ustasa 1
BLAJBURG
- U Blajburgu je pod pokroviteljstvom hrvatskog Sabora održan skup posvećen ubijenim pripadnicima ustaškog pokreta. Austrijska policija uhapsila starijeg muškarca zbog ustaške kape.

Učesnici su u Blajburg stigli u 100 autobusa iz Hrvatske i još 50 iz Evrope, navode hrvatski mediji. Skup je započeo molitvom na groblju Unterlojbah, odakle je potom krenula procesija prema oltarnom prostoru na Blajburškom polju.

Središnju misu koja je počela u podne predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.

Hrvatska državna delegacija, na čelu sa predsedavajućim Sabora Goranom Jandrokovićem, položila je vence na groblju Dobrava kod Maribora, pre nego što se uputila prema Blajburškom polju u Austriji.

Hina navodi da je delegacija u Sloveniji "prisustvovala molitvi i potom položila venac kod spomenika na kojem piše ''Mrtvima spomen - živima opomena / Pobijenima nakon 9.5.1945. / Maribor 1990".

Jandroković je rekao da se na tom groblju nalazi "veliki broj žrtava i da je dug svih da ih se sećaju i da se utvrdi istina".

"Jer bez istine nema ni stvarnog oprosta, a nacija koja ne pamti svoje tragedije, ona ih vrlo često i ponovi", tvrdi on.

Prema natpisu na ploči, "u maju 1945. jugoslovenske oružane snage u Tezenskoj šumi kod Maribora pobile su između 15 i 20 hiljada pripadnika oružanih snaga nekadašnje NDH i civila, većinom hrvatske narodnosti, koji su zarobljeni pri pokušaju bekstva u Austriju".

Austrijska policija je uhapsila starijeg učesnika komemoracije u Blajburgu u Austriji zbog ustaške kape i odvela ga u nepoznatom pravcu, javio je Indeks.

Uhapšeni muškarac je ranije dao izjavu za ovaj hrvatski portal.

blajburg ustasa
"Zgrožen sam što su mediji prošle godine pisali da nije bilo ustaških obeležja. Sramota me što mora da me čuva austrijska policija, ali neko je pokušao da mi skine kapu s glave prošle godine", rekao je on.

Indeks navodi da već decenijama potomci ustaša i njihovi obožavatelji dolaze na Blajburško polje žaleći za trenutkom kada su konačno morali da polože oružje.

Portal piše da se godinama i pod pokroviteljstvom hrvatskog Sabora u Blajburgu kite ustaškim znacima, crnim kapama s "klempavim U", maštovito kombinovanim sa crnim mini suknjama, a nezaobilazni su bili u drvu izrezbareni portreti ustaškog poglavnika Ante Pavelića.

Navodi se da je poslednjih godina austrijska policija pojačala kontrole i sve je manje onih koji uspevaju da se na polju pojave kao stilizovani nacisti.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc