miodrag linta a
BEOGRAD
- Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta osudio je odluku Pretresnog vijeća Županijskog suda u Splitu jer je odbilo zahtjev Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao kapetan Dragan, za ukidanje istražnog zatvora. Dosadašnji tok suđenja je jasno pokazao da Vasiljkovića niko od svjedoka optužbe nije doveo u vezu sa zločinima koji su se stavljaju na teret a koji su se navodno desili na Kninskoj trvđavi i Glini 1991. godine i selu Bruška 1993. godine.
 
Očigledno je da se radi o političkom procesu jer je kapetan Dragan bio simbol borbe krajiških Srba protiv proustaškog režima Franje Tuđmana čiji je cilj bio razbijanje Jugoslavije putem rata i stvaranje hrvatske države bez ili sa što manje Srba. Hrvatska već 26 godina ponavlja, kao dogmu, lažnu i besmislenu tezu da je tobože vodila pravedni i oslobodilački rat braneći se od srpskog agresora. Kapetan Dragan i krajiški Srbi smatraju se u Hrvatskoj agresorima jer su uzeli oružje u ruke da ne dozvole da im se ponovi genocid iz 1941. godine.
 
Linta smatra da kapetan Dragan nema fer i pravično suđenje jer hrvatsko pravosuđe nije ni nezavisno ni profesionalno već je etnički motivisano. To znači da se za ratne zločine u najvećoj mjeri sudi Srbima koji dobijaju velike kazne zatvora i to najčešće bez čvrstih dokaza i zbog toga predstavljaju pravi primjer kršenja ljudskih prava. U rijetkim slučajevima imamo presude protiv pripadnika hrvatske vojske i policije za ratne zločine protiv Srba ali su te kazne toliko male da više vrijeđaju porodice žrtva nego što su u funkciji istine i pravde.
 
Zbog toga postoji opravdana bojazan da će Županijski sud u Splitu donijeti osuđujuću presudu kapetanu Draganu bez obzira što nema nikakvih dokaza da je počinio ratni zločin. Linta apeluje na naše Ministarstvo pravde da insistira kod evropskog komesara za pravosuđe da presuda kapetanu Draganu bude oslobađajuća i da nakon 11-godišnjeg nezakonitog pritvora u Australiji i Hrvatskoj konačno bude slobodan čovjek.
 
 Vezane vijesti:
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc