moropolaca
BEOGRAD - Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je kao skandaloznu činjenicu da su udruženja hrvatskih veterana i ove godine sprečila da 1. avgusta bude održan Sabor Morpolačana, u selu Morpolača kod Benkovca, povodom obeležavanja seoske slave Svetog Vasilija.

"Dva braniteljska udruženja su preko lokalnog medija "Zadarski list" pre desetak dana širili mržnju prema Srbima, jer Srbi tobože svaku svoju slavu pretvore u veličanje četništva i velikosrpstva i dovode pevače iz Srbije koji pevaju o Krajini i četnicima", naveo je Linta.

Naglašava da su organizatori bili prinuđeni da iz bezbednosnih razloga otkažu skup, jer bi postojala opasnost da i ove godine budu ugroženi životi srpskih povratnika i njihovih rođaka i komšija koji su došli iz Srbije i drugih država u svoj rodni kraj.

Prema njegovim rečima, u selu Morpolača, koje se nalazi kod Benkovca, prema popisu stanovništva 1991. godine živelo je 407 stanovnika, od čega 389 Srba.

Linta podseća da je 1. avgusta prošle godine nasilno prekinuto održavanje 2. Sabora Morpolačana, jer je hrvatska policija dozvolila hrvatskim veteranima da dođu na skup, zapale srpsku zastavu, popnu na binu i preko mikrofona viču da je Hrvatska do Zemuna, pa je oko 300 okupljenih Morpolačana, od kojih je bilo pola dece, bilo u strahu jer im je bila ugrožena lična bezbednost.

Navodi i da su bili blokirani putevi da se spreči dolazak drugih Srba, a da je hrvatska policija dozvolila i nezakonito i proustaško ponašanje hrvatskih veterena i time poslala jasnu poruku da Srbi nemaju pravo slobode mirnog okupljanja i negovanja svojih običaja i tradicije.

Linta ističe da je glavni razlog vandalskog ponašanja hrvatskih veterana što su srpski povratnici i nekadašnji stanovnici sela Morpolača 2015. godine, uoči Svetog Ilije, na seoskom groblje postavili krst visok 6,5 metara koji je osveštao vladika dalmatinski Fotije i najavili da će započeti gradnju crkve posvećene Svetom Vasiliju Ostroškom.

"Od tada su počele verbalne pretnje hrvatskih branitelja, jer se protive povratku Srba na svoja vekovna područja i ideji da Hrvatska treba da bude multietnička država u kojoj Srbi neće biti građani drugog reda", naveo je Linta.

Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc