kap
SPLIT
- Županijski sud u Splitu osudio je Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao Kapetan Dragan, na jedinstvenu kaznu zatvora od 15 godina zbog ratnih zločina, javlja "Indeks".

Vasiljković (60) je proglašen krivim za dve tačke optužnice – zlostavljanje zatvorenika na Kninskoj tvrđavi i napad na policijsku stanicu u Glini.

Vasiljković je prošle sedmice izneo završnu odbranu u kojoj je ponovo odbacio sve navode iz optužnice.

Tužilaštvo ga je teretilo da je kao komandant Jedinice za posebne namene u sastavu paravojnih jedinica nekadašnje SAO Krajine počinio ratne zločine 1991. u zatvoru u Kninu, kao i 1993. u Bruškoj, kod Benkovca, gde je navodno mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

U optužnici se navodi da je Vasiljković tokom jula 1991. u Glini, u dogovoru s komandantom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku stanicu, kao i na okolna naselja.

Dodaje se i da su tokom napada oštećeni i uništeni civilni objekti, hrvatsko stanovništvo naterano na beg, opljačkana imovina i ubijeni i ranjeni civili.

Među nastradalima je bio i nemački novinar Egon Skotland, koji je poginuo 1991. godine na ulazu u Glinu.

Index.hr
Županijsko tužilaštvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv Vasiljkovića početkom 2016, gotovo pola godine nakon što ga je Australija izručila Hrvatskoj posle desetak godina skrivanja.

Do hapšenja je živeo u Pertu pod imenom Danijel Sneden i radio je kao trener golfa.

Dragan Vasiljković je državljanin Srbije i Australije.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc