Miodrag Linta
BEOGRAD - Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta rekao je danas, povodom ponovnog suđenja Branimiru Glavašu i saučesnicima za ratni zločin nad osječkim Srbima, da hrvatsko pravosuđe ima samo jedan zadatak a to je da amnestira nalogodavce i izvršioce brojnih zločina nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima.

Prema njegovim rečima, ponovljeno suđenje predstavlja jedan od dokaza da Hrvatska nije pravna i demokratska država već kopija nacističke NDH.

Na ponovljenom suđenju za ratni zločin nad osiječkim Srbima u slučajevima "garaža" i "selotejp", bvši hrvatskih general i aktuelni političar, Branimir Glavaš i saoptuženi, odbacili su opužbe koje im se stavljaju na teret.

Suđenje Glavašu i saoptuženima za ratni zločin ponavlja se nakon što je Ustavni sud Hrvatske ukinuo osuđujuću pravosnažnu presudu.

Tužilaštvo je najavilo da će dokazati krivcu optuženih koji se terete za ratni zločin protiv civilnog stanovništva protivno međunarodnom pravu.

Linta smatra da u Hrvatskoj postoji praksa da Ustavni i Vrhovni sud poništavaju ili drastično smanjuju presude hrvatskim ratnim zločinicima i time duboko vređaju i ponižavaju srpske žrtve i njihove porodice.

On je kritikovao i evropskog komesara za pravosuđe Veru Jurovu jer nije zahtevala od Vlade Hrvatske da ispuni svoje preuzete obaveze iz Ugovora o pristupanju iz 2011. godine koji se odnose za kažnjavanje ratnih zločinaca bez ozbira na nacionalnu i vjersku pripadnost, navodi se u saopštenju.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc