aleksandar stankovic
ZAGREB
- Savez udruženja veterana hrvatskih gardijskih jedinica traži suspenziju novinara HRT-a Aleksandra Stankovića optužujući ga da je, kako smatraju, u emisiji "Nedeljom u dva" povredio novinarski kodeks i vrednosti Deklaracije o domovinskom ratu.

Veterani smatraju da je Stanković takođe povredio "vrlo jasnu" oslobađajuću presudu Haškog suda hrvatskim generalima, iz čijeg se obrazloženja jasno "apostrofira ko je agresor".

U poslednjoj epizodi emisije Nedeljom u dva, emitovanoj 19. novembra, naime, gost je bio Predrag Mišić Peđa, Srbin koji je branio Vukovar, koji se u emisiji prisećao tih ratnih dana.

On je, kako navode veterani, komentarisao aktuelne događaje i status hrvatskih veterana u društvu i u nekoliko navrata je, kako se navodi, negirao Stankovićevu tezu da se u Hrvatskoj vodio građanski rat, na čemu je voditelj insistirao, a što oni smatraju skandaloznim.

Oni se pozivaju na član 2 Deklaracije o domovinskom ratu, u kojem piše da je "Republika Hrvatska vodila pravedan i legitiman, odbrambeni i oslobodilački rat, a ne agresivni i osvajački rat prema bilo kome u kojem je branila svoju teritoriju od velikosrpske agresije unutar međunarodno priznatih granica".

Veterani od Ministarstva uprave traže da se izjasni o Stankovićevom, kako tvrde, rušenju hrvatskih vrednosti Deklaracije o domovinskom ratu i domovinskog rata na nacionalnoj televiziji koju plaćaju hrvatski građani, među kojima i veliki broj hrvatskih veterana.

Smatraju i da je Stanković svojim stavovima pokušao da manipulacijama gledaoce dovede u zabludu, šireći neistine o "odbrambenom ratu Hrvatske".

"Smatramo da bi bilo primereno smeniti ga s mesta TV voditelja emisije Nedeljom u dva i suspendovati ga sa nacionalne televizije", stoji u saopštenju koje je potpisao predsednik ZUV HGP-a Miljenko Kolobarić, preneo je zagrebački Večernji list.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc