ml
BEOGRAD
- Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je kao manipulaciju izjave hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović da Hrvatska nije bila agresor i da nije učestvovala u zločinačkom poduhvatu.

"Kolinda Grabar Kitarović je vrhunski manipulator, jer uporno ali bezuspešno pokušava da očigledne laži nametne za istinu. Tako Grabar Kitarović neprestano ponavlja laži da Hrvatska nije bila agresor i da nije učestvovala u zločinačkom poduhvatu već je tobože branila BiH, kao i da je hrvatski narod u BiH tobože bio prva žrtva velikosrpske agresije i prvi joj se odupro" navodi se u pisanoj izjavi Miodraga Linte.

Linta je podsetio da je pravosnažnom presudom šestorici bivših lidera takozvane "Herceg-Bosne" jasno utvrđeno da je Hrvatska izvršila agresiju na BiH i da je učestvovala u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem stvaranja etnički čiste "velike Hrvatske".

"Prva žrtva agresije u BiH je bio srpski narod u selu Sijekovac kod Broda u Bosanskoj Posavini kada su regularne snage hrvatske vojske prešle preko Save i izvršili masakr nad 70 srpskih civila. Za taj zločin još uvijek niko nije odgovarao", istakao je Linta.

Na stotine Srba iz opštine Bosanski Brod je odvođeno u logore u Hrvatsku, a sam Bosanski Brod je pretvoren u logor. Takođe, hrvatska vojska je izvršila agresiju na 13 zapadnokrajiških opština 1994. i 1995. godine, navodi Linta.

"Tom prilikom ubijeno je preko 1.800 srpskih civila i vojnika, a proterano preko 120.000 Srba. Kao dokaz agresije hrvatske vojske posebno svedoči najveća masovna grobnica u Mrknjić gradu sa 181 žrtvom", navodi se u saopštenju.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc