Zoran Pusić
ZAGREB - Navodi iz haške optužnice šestorici čelnika Herceg–Bosne, potvrđeni pravomoćnom presudom Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, bili su poznati, kao niz pojedinačnih i međusobno povezanih svjedočenja, zadnjih dvadesetak godina.

Da je vlast u Herceg-Bosni bila direktna ekspozitura predsjednika Tuđmana i ministra Šuška, da su HVO-om zapovijedali visoki časnici HV-a, potvrđuju brojne pisane izjave, naređenja i stenografirani razgovori objavljeni u javnosti puno prije prošlotjedne pravomoćne presude.

Mnogi su u Hrvatskoj osudili opsesiju Franje Tuđmana pripojenjem dijela teritorija Bosne i Hercegovine Republici Hrvatskoj kao politiku nedostojnu jedne demokratske države, kao postupak nemoralan i dugoročno štetan Republici Hrvatskoj, a kao zločin u mnogim konkretnim elementima ‘izvedbe’ – Ahmići, Stupni Do, Stolac, Heliodrom, Dretelj… Poslije pravomoćne presude činjenice o zločinima, stradanjima i žrtvama se nisu promijenile, ali je realnost, da one neće ostati ‘ispod tepiha’, kuda ih je sve ove godine dobar dio hrvatske politike i dobar dio medija gurao, doživljena kao šok.

Pozivamo hrvatsku Vladu i Hrvatski sabor da pokažu snagu odgovornih političara i da se suoče s dijelom negativnog nasljeđa hrvatske politike prema Bosni i Hercegovini, a ne da kukavički i krajnje politikantski ostavljaju taj težak problem sljedećim generacijama.

Umjesto deklarativnog i licemjernog ‘osuđivanja svih zločina’, predlažemo da Vlada RH nađe sredstva za obeštećenje žrtava koncentracijskih logora koje je držao HVO. Na prvom mjestu zato što bi to bilo ispravno. Ali i zato što bi takva gesta doprinijela stabilizaciji Bosne i Hercegovine i bila bi u izravnom dugoročnom interesu Republike Hrvatske, popravila bi ozbiljno poljuljan ugled Republike Hrvatske u svijetu i, pragmatično, bila bi nešto na što bi većina građana Hrvatske konačno mogla biti ponosna. Drugim riječima, bila bi izraz državničke mudrosti.

Otvoreno pismo supotpisuju: Inoslav Bešker, Katica Biljaković, Rada Borić, Danko Bosanac, Želimir Brala, Nadežda Čačinovič, Srđan Čop, Srđan Dvornik, Toni Gabrić, Igor Galo, Mirjana Galo, Goran Gazivoda, Rajko Grlić, Eugen Jakovčić, Pero Jurišin, Snježana Kordić, Ante Lešaja, Svetozar Livada, Dragan Markovina, Vili Matula, Milorad Milun, Anto Nobilo, Boris Pavelić, Drago Pilsel, Čedo Prodanović, Vesna Puhovski, Urša Raukar, Sovjetka Režić, Nenad Stazić, Goran Štrok, Vesna Teršelič, Zdravko Zima
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc