Štampa

Dođite na Sijelo Tromeđe u Strmicu

Događaj

Naslov:
Dođite na Sijelo Tromeđe u Strmicu
Kada:
subota, 21. jul 2018
Gdje:
Strmica - ,
Kategorija:
Najave događaja

Opis

Sijelo tromedje
Sabor ojkačkog pevanja i očuvanja običaja i folklornih tradicija Srba na tromeđi Like, Bosne i Dalmacije u Strmici kod Knina, „Sijelo Tromeđe“ počelo je sa okupljanjem krajiških ojkača i svirača pre 33 godine. Na vetrovitoj tromeđi, do sada, održano je ukupno 23 sabora.

Već uveliko traju pripreme za 24. smotru narodnog stvaralaštva „Sijelo tromeđe” u Strmici. Strmičani, uz srdačnu dobrodošlicu, pozivaju sve ljubitelje stare izvorne ojkačke pesme, zvuka dipala, igre i pesme kulturno-umetničkih društava, da se 21.7.2018. okupe u porti crkve Male Gospojine i da svi zajedno, uz već čuvene stihove “Volim Bosnu, u srcu mi Lika, Dalmacijo ljubavi velika“, dočekaju na Tromeđi zoru. Organizatori obećavaju puno sati kvalitetnog programa, najavljuju dolazak novih izvođača, ali i pozivaju sve zainteresovane da im se jave i uveličaju svojim dolaskom ovu manifestaciju od posebnog značaja za Srbe u Hrvatskoj.

Ovogodišnji ulazak na „Sijelo“ biće besplatan za sve posetioce, a biće organizovan i besplatan prevoz za sve one, iz okoline Knina, koji do sada nisu bili u mogućnosti da prisustvuju istom.

– Ove godine nas očekuje preko 30 grupa sa više od 200 učesnika i puno novih gostiju kao što su muška pevačka grupa SKD „Prosvjeta” pododbor Zagreb, muška pevačka grupa „Čuvari starih običaja” Knin, muška i ženska pevačka grupa KUD-a „Zora” iz Kragujevca, KUD „Bukovica” Kistanje, „Vukovi sa Dinare” Polača, kao i naši tradicionalni gosti Svetlana Spajić, Obrad Milić i Milan Vašalić. U saradnji sa sponzorima i donatorima, ove godine ćemo imati i besplatan autobusni prevoz iz Knina za sve one koji bi želi biti na „Sijelu“. Napominjemo još jednom da će ovogodišnji ulaz biti besplatan i pozivamo vas da nam se pridružite – kažu organizatori.

sijelo tromedje f


Lokacija

Lokacija:
Strmica
Zemlja:
Croatia

8. Čikaška kestenijada

oktobar
subota
6
8. Čikaška kestenijada u organizaciji Udruženja krajiških Srba "Prelo" održaće se u subotu 6. oktobra 2018. godine od 10 sati na imanju crkve Jovana Krstitelja 13847 Bell Rd, Homer Glen, IL Održaće se takmičenja u fudbalu, balotama i pastirske igre. U Muzičkom programu učestvuju Momo Stanić, D…
10:00 h
Hram Svetog Jovana Krstitelja

Krajiški likovni salon 13. oktobra

oktobar
subota
13
Zavičajni klub „Kninska krajina“ zajedno sa Udruženjem Srba iz Hrvatske i Srpskim kulturnim društvom „Zora“ Knin-Beograd, i ove godine organizuju već tradicionalnu manifestaciju Krajiški likovni salon. Ovo je devetnaesti salon koji se organizuje u izbjeglištvu a ukupno do sada je održan 31 sal…
19:00 h
Galerija Muzeja železnice