linta pupovac
BEOGRAD - Predsednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac nakon sastanka sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem susreo se i sa predsednikom Saveza Srba iz regiona gospodinom Miodragom Lintom.

Sastanku su prisustvovali predsednik i potpredsednik Koalicije udruženja izbjeglica Mile Šapić i Siniša Ćakić i članovi Asocijacije izbjegličkih udruženja Srba iz Hrvatske, Jovan Kablar i Petar Bjegović.

Na sastanku se raspravljalo o izbegličkim problemima i pitanju regulisanja penzionog staža, programu obnove porušenih kuća na teritoriji Hrvatske van ratnog područja i izmeni Zakona o stambenom zbrinjavanju.

Pupovac je istakao da konzervativna revolucija u Hrvatskoj s jakim uticajem crkve i političkih pojedinaca gaji trend domovinskog rata kao neiscrpne teme za sukobe sa Srbima, ali se srpski predstavnici u toj zemlji trude da se fokusiraju na regionalni razvoj i poljoprivredu.

"Ministarstvo poljoprivrede ima posebne programe ruralnog razvoja i nudi nepovratnu finasijsku pomoć ljudima do 40 godina. Svi zainteresovani mogu da se obrate za pomoć oko podnošenja zahteva i edukovanja. Postoji ideja na kojoj intezivno radimo već dve godine da se osnuje razvojni fond za pomoć Srbima u ruralnim krajevima po sistemu udela u kapitalu, s mogućnošću kasnijeg otkupa vlasništva. Ozbiljan problem postoji sa obrazovanim građanima u urbanim sredinama za koje trenutno nemamo rešenje po pitanju zaposlenja", izjavio je Pupovac.

Po Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina Hrvatske, postoji odredba u kojoj se navodi da ako u županijama postoji pet i više procenata srpskog stanovništva, u toj istoj meri izraženo u procentima moraju biti zaposleni u državnoj službi.

Za gradove i opštine ta granica je 15 odsto. Trenutno u Hrvatskoj postoji deset od ukupno dvadeset županija sa više od pet odsto srpskog stanovništva, ali Hrvatska ne poštuje odredbu o proporcionalnom zapošljavanju nacionalnih manjina.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc