slabinja pomen 2016 SLABINJA - U subotu 17.12.2016. služen je parastos postradalim Slabinjcima u ustaškom pokolju 16.12.1943. Na devastriranoj grobnici i kod porušenog spomenika, parastos je služio protojerej Kostajničko-Dubičke parohije Gosp. Dalibor Tanasić. Među prisutnim bili su članovi VSNM Dubice i Kostajnice i članica Općinskog Vijeća Dubice.

Prisutnima se obratio Predsjednik VSNM Općine Dubica Milinko Simić i podsjetio na događaj od prije 73 godine kada je zaklano 96 Slabinjaca, od tog broja više od polovine bila su djeca starosti od 1-15 godina. Naveo, da je kompletiran nepotpun spisak žrtava. VSNM je pribavilo predračun za obnovu grobnice i podizanje spomenika. Međutim, pomoći ni otkuda. Nemamo odgovora u vezi zahtjeva za obezbjeđenjem pristupa, prohoda i provoza do grobnice koji je zatražen od Općine Hrvatska Dubica.

Žalosno je da i ove godine vidimo da oko grobnice na okrvavljenoj zemlji, novi vlasnici bez imalo pijeteta prema žrtvama uzgajaju povrće. Ovo je Bogohulenje. Ništa nas ne čudi, prije dve nedelje na ispaši je nekoliko dana bila ergela konja u sjenci Bogdanovićevog spomenika u Spomen području Jasenovac.

Na intervenciju građana i našeg Vijeća, veterinarska inspekcija iz Bjelovara i policija iz Novske otpremili su konje u nepoznatom pravcu. Od strane revizionista u ovoj državi podižu se Spomenici i ploče onima koji su učestvovali u zločinima nad srbima, kao Jasenovac, Sisak, Stubljani i dr. Nama ostaje da oplakujemo nevine Slabinjske žrtve, organizujemo pomene i da se prisjetimo postradalih Slabinjaca koji nemaju dostojno počivalište, zaključio je Predsjednik VSNM Općine Dubica.
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc