KUD oviNaKordunu 5 BEOGRAD - Zavičajni klub Kordunaša, ove godine po peti put za redom, realizujući dio svog programa „NE ZABORAVLjAMO ZAVIČAJ – naš KORDUN“, a u saradnji sa gradom - opštinom Zrenjanin i Udruženjem izbjeglica navedene opštine, organizovali smo odlazak iz Republike Srbije 50-et mladih na Kordun i Baniju.

Zahvalјujući napred pomenutoj saradnji, a shodno „SPORAZUMU o PRIJATELjSTVU i SARADNјI“ grada - opštine Zrenjanin i općine Krnjak ( potpisan 2013. godine na inicijativu Kordunaša ), boravak na Kordunu i Baniji smo realizovali u vremenu 29 – 31. jul ove godine.

U predhodne četiri godine, našim Projektom „SAVA MRKALj – dani kulture Srba Krajišnika“, aktivnosti smo realizovali dijelom na Kordunu, u Vojniću, kroz sportsko – kulturnu manifestaciju susreta maldih „Zelena noć Petrove gore“ i učešćem mladih iz Srbije na „Večeri pjesme i igara“.

Ove godine, zbog, za nas neprimereno određenog termina manifestacije ( 06.avgust ) „Zelena noć Petrove gore“, a u dogovoru sa Srpskim kulturnim društvom „Prosvjeta“ Pododbor Vojnić, naša delegacija, u kojoj su bili mladi iz Srbije – članovi

- KUD  "Arsenije Teodorović" Perlez,
- KUD  "Kolo" Melenci,

predstavnik grada Zrenjanina gosn. Aleksandar Blanuša – ispred kabineta gradonačelnika zadužen za informisanje, ispred Udruženja izbjeglica opštine Zrenjanin gosn. Milan Mrkobrad i predsjednik ZKK-a Petar Šaula, učestvovali su na „Večeri pjesme i igara“ održanoj 29. jula u prepunoj sali Doma kulture u Vojniću.

Manifestaciju je otvorio predsjednik Srpskog kulturnog društva PROSVJETA Zagreb i zamjenik župana Karlovačke županije – gosn. Siniša Ljubojević. Istoj su bili prisutni, te pozdravili skup, predstavnici organa vlasti općine Vojnić – zamjenik načelnika općine gosn. Nikola Škrgić, predsjednik općinskog Vijeća gosn. Dragan Bjelivuk, kao i predsjednik SNV – a općine gosn. Mile Knežević.

Prilikom dolaska u Vojnić, predstavnike naše delegacije (KUD-ova, grada Zrenjanina, Udruženja izbjeglica i ZKK-a) primili su nosioci lokalne vlasti na čelu sa načelnikom općine (HDZ), njegovim najbližim saradnicima (zamjenik i predsjednik Vijeća – oba Srbi) i predstavnikom srpske zajednice – Vijeća SNM-a.

Naši domaćini na Kordunu bili su članovi Srpskog kulturnog društva PROSVJETA – Pododbor Vojnić, koji su i obezbijedili cjelokupan smještaj za sve goste.

Drugog dana boravka na Kordunu, posjetili smo općinu Krnjak – potpisnika „Sporazuma o prijatelјstvu i saradnji“ sa gradom – opštinom Zrenjanin.
U prije podnevnim satima, bili smo gosti Manastira Presvete Bogorodice Trojeručice u Donjem Budačkom, tom prilikom domaćinu uručili skroman poklon ( 45 l jestivog ulјa i 12 l vina ).

Po obilasku Manastira, u općini Krnjak od strane predstavnika vlasti ( SDSS ), primlјeni smo i ugošćeni svi zajedno u njihovim službenim prostorijama. Domaćini su nas tom prilikom upoznali sa stanjem privredno – ekonomskog razvoja općine, političkim i kulturnim dešavanjima, te životnim uslovima Srba – povratnika na ovo područje, s posebnim osvrtom na potrebu skladnosti odnosa suživota srpskog i hrvatskog naroda.

U razgovoru je posebno naglašena potreba i želјa za ostvarivanjem prisnije saradnje naroda i određenih organizacija općine Krnjak sa lokalnim zajednicama, organizacijama i udruženjima iz Republike Srbije. Ovo se posebno odnosi na potpisani Sporazum sa gradom – opštinom Zrenjanin.

Shodno Planu našeg boravka u RH, u predvečerje drugog dana, učestvovali smo na Baniji – Mali Gradac na manifestaciji susreta Srba dijaspore, banijskih područja, te gotovo iz cijele RH (prisutno 12 SKD Prosvjete), pod nazivom „ 14. SUSRETI na BANIJI“. Učešćem u programu, članovi KUD-ova iz Perleza i Melenaca kroz igru i pjesmu prikazali su bogatstvo tradicije i običaja naroda Srbije, uz veliko oduševlјenje prisutnog naroda.
KUD „Arsenije Teodorović“ Perlez i KUD „Kolo“ Melenci, bili su jedini gosti iz Republike Srbije.

Skup na Baniji otvorili i pozdravili su konzul Republike Srbije gosn. Nenad Maričić, predsjednik SKD Prosvjeta Zagreb gosn. Siniša Ljubojević i zamjenik župana sisačko – moslavačke Županije gosn. Bogdan Rkman, koji su također izrazili zadovolјstvo našim učešćem.
Domaćin našeg boravka na Baniji bili su članovi srpskog kulturnog društva Prosvjeta – Pododbor Mali Gradac. Cjelokupna delegacija uspiješno se vratila u Srbiju 31.jula u prije podnevnim satima.

Realizacijom i ove godine, sada već tradicionalnog Projekta „Sava Mrkalј – dani kulture Srba Krajišnika“, možemo izraziti zadovolјstvo svih učesnika, kao i uspiješnost u nastojanju da se isti ne prekine.

Osnovna vrednost, a što je i cilј cjelokupne aktivnosti jeste, očuvati, njegovati i razvijati kulturu, tardiciju i običaje srpskog naroda Korduna, a ovom prilikom i Banije.

Sagledavajući cjelokupna istorijska zbivanja iz bliže prošlosti, sve učinjeno dobiva na vrijednosti, kako za naše povratnike tako i za nas, kada ovakve ili slične manifestacije održavamo u Zavičaju, a u istima prvenstveno sudjeluju mladi.
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc