kostajnica
KOSTAJNICA - Protekle nedelje u organizaciji VSNM Općine Hrvatska Dubica i SPCO i uprave parohije Kostajničko-Dubičke povodom donošenja Slabinjske povelje od 18.09.1698. služeno je blagodarenje za narod Slabinjski u crkvi Sv.Petka. Blagodarenje je služio Dalibor Tanasić protojerej Kostajničko-Dubički.

Nakon službe u porti crkve prisutnima se obratio Milinko Simić, predsjednik VSNM i zamjenik načelnika općine Dubica (SDSS). Govorio o značaju Povelje od 18.09.1698. kojom je Slabinjcima dodijeljena Slabinjska zemlja kao nagrada za učešće u ratovima sa Turcima od 1690., odbrani krajine, bitci pod Siskom, za pretpljenu materijalnu štetu i dr. Poveljom je garantovano mirno, slobodno i sigurno gospodarenje zemljom. Istim aktom potvrđena su i ranija prava Slabinjaca.

Simić je dodao da je potrebno da se prisjetimo naših časnih predaka jer smo mi njihovi direkni potomci. Zaborav nam je najveći neprijatelj.

Blagodarenju su prisustvovali broini članovi i simpatizeri SDSS-a, članovi VSNM Dubice i Kostajnice, članice Kola srpskih sestara iz Kostajnice i Srbi iz drugih mjesta.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc