Slabinja Episkop Gerasim 2
SLABINJA - Juče je, na dan pedesetnice, Sv.liturgiju u Hrvatskoj Dubici služio Episkop Gornjokalovačke episkopije, Gosp. Gerasim sa sveštenicima iz Karlovca i protojerejom Kostajničko-Dubičkim Daliborom Tanasićem.

Na proputovanju preko Slabinje i Kostajnice za Karlovac a po prethodnom dogovoru Episkop je sa oduševljenjem dočekan od vijernih Slabinjaca kod crkve Sv.Petke. Dobrodošlicu Episkopu i pratnji poželeo je Predsjednik VSNM Općine Hrvatska Dubica Milinko Simić.

Simić je naglasio da se nezna datum kada je zadnji put bila posjeta na ovako visokom crkvenom nivou, upozno je sa istorijatom pravoslavnih crkava u Slabinji, potrebama vjernika, držanjem službi za sve važnije crkvene datume, održavanjem parastosa, molebana i dr. i to sve pod vedrim nebom, naglasio je želju Slabinjskih vjernika da se crkva Sv.Petka obnovi i da se spriječi dalje propadanje. Crkva je izgrađena 1822 i to po projektu R.Battigelli iz 1819 godine.

Episkop je sa pratnjom razgledao crkvu Sv.Petku koja je oštećena u drugom sv.ratu. i čija je obnova započeta sedamdesetih godine prošlog vijeka i zbog nerazjašnjenih razloga ostala do danas u ruševnom stanju. Nakon razgledanja crkve Episkop je ostao u dužen i opuštenom razgovoru sa Slabinjcima i dao blagoslov i podršku Gornjokarlovačke Episkopije da se obnovi crkva Sv.Petka u Slabinji.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc