dalibor tanasic
HRVATSKA KOSTAJNICA
- Mnoge vjernike pravoslavne vjeroispovijesti, ali i druge pogodila je tužna vijest da se juče, 10. februara 2018. u popodnevnim časovima u 42 godini života upokojio u Gospodu protojerej-stavrofor Dalibor Tanasić, paroh parohije kostajničke u Hrvatskoj Kostajnici.

Otac Dalibor Tanasić je gotovo 20 godina čuvao pravoslavnu vjeru na području Korenice, Udbine, Donjeg Lapca i Hrvatske Kostajnice. U teškim postolujnim vremenima  među prvima je posjetio preostalo srpsko stanovništvo i povratnike, hrabrio ih i pokazivao pravi put.

U njemu su vjernici vidjeli svjetlost, snagu i spas. Svima je pomagao i bio omiljen u narodu.

Otac Dalibor je bio oličenje dobrote i nesebično se davao za svoj narod. Ostaće upamćen kao svetli primer čuvara pravoslavne vere!

Bio je i prijatelj, i duhovnik, i veroučitelj, i domaćin, i brižan otac i suprug... Borio se da sačuva kako najmlađe, tako i one najstarije u veri pravoslavnoj. Radio je na obnovi desetina crkava, tražio i otkrivao nepoznate jame i stratišta našeg naroda, vadio neopojane kosti mučenika, služio opela na najrazličitijim skrivenim stratištima. Postojano se nosio i sa raznim pritiscima, zavišću i klevetama koje su dolazile čak i iz redova sopstvenog naroda. Kakav je to čovek bio možda najbolje govori činjenica da je jednog teško pokretnog dečaka zadužio da mu pomaže u svećenju vodice i vozi se sa njim od kuće do kuće ulivajući mu tako malo svetlosti u život!

Humanitarna organizacija Srbi za Srbe


U ponedjeljak 12.02. u 18.00 časova održaće se pomen i Sveta liturgija za oca Dalibora u Crkvi Sv. Arhangela Mihaila i Gavrila u Hrvatskoj Kostajnici.

U utorak 13.02. u 08.00 časova obaviće se pomen, Sveta liturgija i ispraćaj oca Dalibora (za Srbiju). Sahrana će biti obavljena istog dana u 15.00 časova  u Žablju kod Novog Sada.

Otac Dalibor je bio naš prijatelj i iskreni saborac Jadovnički.U našoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi nema sveštenog lica koje nam je više pomoglo u potrazi za mjestima stradanja Srba 1941. godine. Na sva ta mjesta išao je sa nama i hrabrio druge da nam pomognu.

Nakon što smo juna 2012. godine postavili prvi časni Krst na mjestu nekadašnjeg logora Jadovno u Čačić docu na Velebitu, napisao mi je:

„Kada ste postavili onaj prvi Krst na Velebitu tek su onda mučenici dobili najveći spomenik na svijetu..Kud` će veće od Velebita sa Krstom!“

Zajedno sa velikim Krstom za Jadovno, donijeli smo u Liku tada i jedan manji, urađen istom rukom kao i onaj veliki a oba osveštana u Hramu Sv. Trojice u Banjaluci.

Taj manji Krst, naš Dalibor je postavio u našu crkvu u Vrelu koreničkom gdje i danas stoji.

Dušan Bastašić; Jadovno 1941

Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc