kostajnica
HRVATSKA KOSTAJNICA – Na sjednici Gradskog vijeća Bihaća izglasana je i usvojena Odluka o davanju suglasnosti na pokretanje postupka dodjele koncesije Javnim natječajem za projektiranje, izgradnju i upravljanje i prijenos hidroelektrane na području Martin Broda i Dobrenice. Na navedenu odluku reagiralo je nekoliko institucija i udruga iz Hrvatske Kostajnice.

Smatraju kako se ovom odlukom krši Konvencija o savskom slivu koja jasno kaže da nema mjesta nikakvim izgradnjama u zaštićenim područjima. Podsjećaju kako su Hrvatska te Bosna i Hercegovina potpisnice te konvencije, ali i ESPOO konvencije koja traži da se zbog blizine granice u raspravu uključi i Hrvatska.

„Naš kraj se navodi kao regija bazirana na razvoju kontinentalnog turizma na rijeci Uni, stoga svaka devastacija i zadiranje u prirodu gornjeg toka rijeke Une direktno utječe na donji tok. Građani donjeg toka rijeke Une s hrvatske strane cijele ozbiljnu zabrinutost", stoji u priopćenju Turističke zajednice Hrvatska Kostajnica, LAG-a „Una-Majur" te Udruge EKS.

Pozivaju premijera Vlade Unsko-sanskog kantona i načelnika Bihaća da reagiraju na ovu, kako tvrde, sramotnu odluku vijećnika koji su prema njihovom mišljenju pokazali nestručnost i brzopletost u donošenju ovakve odluke koja će ostaviti traga na svima. Dodaju kako je zadaća svih stanovnika očuvanje rijeke Une.

„Očekujemo da poduzmete sve što možete kako bi spriječiti neargumentiranu devastaciju Une koja bi nastala izgradnjom hidrocentrale na njoj. Unu ostavite ljudima da uživaju u njoj, te žive od rijeke Une, jer je dio Nacionalnog parka i dio svjetske turističke destinacije. Mi živimo od rijeke Une i naša je sveta dužnost da je zaštitimo od suludih ideja", stoji u priopćenju te na kraju dodaju: „Spriječite devastaciju Une koja joj ozbiljno prijeti izgradnjom hidroelektrane".
Piše: Mario Gršić; Portal 53
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc