Arhivska fotografija
Arhivska fotografija
GOSPIĆ - Ove godine navršava se 77 godina od ubistva 487 Srba iz Grubišnog Polja u kompleksu logora smrti Nezavisne Države Hrvatske (NDH) Gospić-Jadovno-Pag.

Iz Udruženja „Jadovno 1941“ podsjećaju da su ustaše u noći između 26. i 27. aprila 1941. godine uhapsile 504 Srbina, od kojih je 487 ubijeno u julu te godine.

Pod izgovorom da Srbi iz Grubišnog Polja spremaju „đurđevdanski ustanak“ iz Zagreba je vozom u Grubišno Polje stiglo oko 120 hrvatskih ustaša, predvođenih šefom zagrebačke ustaške policije Ivicom Šarićem i ustaškim emigrantom Eugenom Didom Kvaternikom.

Ustaše su stigle na inicijativu župnika Petra Sivjanovića, a u dogovoru sa tamošnjim ustaškim „logornikom“, advokatom Lujom Stahuljakom i „predstojnikom“ Zorislavom Mikićem u svojim domovima uhapšena su 504 Srbina.

Nakon što su tučeni i ponižavani, noć su proveli u zgradi tadašnje osnovne škole, a sutradan su prevezeni stočnim vagonima u „Zagrebački zbor“, današnji studentski centar, a potom u logor „Danica“ kod Koprivnice, čiji su bili prvi zatvorenici.

Krajem juna 1941. godine prevezeni su u Gospić u Lici, a odatle na ostrvo Pag, u logor Slana.

Oni koji su preživjeli taj pakao u kamenoj pustinji, tokom jula su prevezeni u potpalublju broda u uvalu Rođanka, južno od Karlobaga, a odatle vezanih ruku su tjerani pješke preko Baških Oštarija do sela Stupačinovo gdje su pobijeni u nekoj od pet kraških jama u koje su bacani.

Na željezničkoj stanici u Grubišnom Polju porodice pobijenih postavljale su spomen-ploče koje su uništavane 1971. i 1991. godine i do danas nisu obnovljene, navode iz Udruženja „Jadovno 1941“.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc